UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держбюджет використав половину "грошей Януковича" - Держказначейство

Від спецконфіскації коштів оточення Януковича в бюджеті залишилося 15,5 млрд грн.

У державному бюджеті 2017 року залишилися невикористаними 15,5 млрд, конфіскованих у оточення побіжного екс-президента Віктора Януковича, пише LIGA.net з посиланням на главу Держказначейства Тетяну Слюз.

"Ми отримали в рамках виконання рішення суду 29,5 млрд грн, з них до держбюджету минулого року внесено 22 млрд. За підсумками року 11 розпорядників бюджетних коштів витратили 14 млрд грн з цих грошей", - повідомила Слюз.

За її словами, 8 млрд грн з цієї суми буде використано в держбюджеті-2018 в якості перехідних залишків. Призначення решти суми поки не визначили.

Інших надходжень за підсумками розслідувань правоохоронних органів у 2017 році Держказначейство не фіксувало, зазначила Слюз.

Нагадаємо, 10 січня телеканал Al Jazeera оприлюднив розслідування про розкрадання екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням 1,5 млрд доларів, до яких в 2016 році була застосована процедура спецконфіскації.

Згідно з матеріалами розслідування, посередником в купівлі облігацій офшорними компаніями в 2012-2014 роках виступала фірма Investment Capital Ukraine (ICU), яку на той час очолювала Валерія Гонтарева, котра згодом очолила Національний банк України.

Крім того, журналісти з'ясували, що народний депутат-утікач Олександр Онищенко і засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в РФ, компанію, що володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів Януковича.

Пізніше катарський телеканал оприлюднив засекречений Генеральною прокуратурою України вирок Краматорського міськсуду Донецької області про спецконфіскацію так званих "грошей Януковича".