UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держбюджет-2021 пройшов перше читання

За проект бюджету проголосували понад 270 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила за основу проект закону №4000 “Про державний бюджет України на 2021 рік”. За основу держбюджет підтримали 275 народних депутатів. Також Верховна Рада підтримала 275 голосами бюджетні висновки щодо законопроекту.

Фракції голосували наступним чином:

Повідомлялося про те, що дохідна частина бюджету за очікуваннями депутатів має зрости на 20 мільярдів гривень. Так, доходи планують збільшити за:

Фінансові зобов’язання НБУ перед Держбюджетом пропоновано збільшити з 33 до 45 млрд грн. А держпідприємства зобов’язати сплатити до Держбюджету не 30% чистого прибутку у вигляді дивідендів, а усі 90%. Ця частина доходів зросте на 4,3 млрд грн.

Крім того, фінансування роботи парламенту планують збільшити на 1,1 млрд грн. Народні депутати просять повернути у державний бюджет "депутатську" субвенцію на соціально-економічний розвиток окремих територій із видатками у 7,3 млрд грн.

Також проект держбюджету передбачає збільшення видатків за програмами:

У свою чергу президент Володимир Зеленський також підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони. Таким чином, Кабінету міністрів доручили передбачити під час доопрацювання законопроекту про держбюджет-2021 видатки на забезпечення національної безпеки і оборони України в обсязі не менше 5,93% від ВВП для сектора безпеки і оборони.

Читайте також: Шмигаль назвав держбюджет-2021 бюджетом можливостей для розвитку промисловості, малого та середнього бізнесу

Зазначимо, що згідно з Бюджетним кодексом, Кабмін затверджує та подає в парламент до 15 вересня проект закону про держбюджет на наступний рік. Перше читання має відбутися до 20 жовтня, друге читання - до 20 листопада. В цілому до 1 грудня бюджет повинен бути прийнятий.

Нагадаємо, Кабмін на засіданні 14 вересня схвалив проект закону про держбюджет на 2021 рік. У свою чергу бюджетний комітет парламенту схвалив свої висновки і пропозиції до проекту держбюджету на наступний рік. Повідомлялося, що до проекту держбюджету подали близько 2,5 тисяч правок.

Під час сьогоднішнього засідання Верховна Рада також ухвалила зміни до Бюджетного кодексу України, які були необхідні для підготовки державного бюджету на наступний рік. Щоправда депутатам довелося голосувати двічі, адже спочатку їм не вистачило одного голосу.

Подробиці депутатських забаганок щодо державного бюджету-2021 читайте у тексті Юлії Самаєвої Про гроші, яких у нас немає, і видатки, які у нас є”.