UA / RU
Підтримати ZN.ua

Державні нафтопереробні компанії Індії обговорюють довгострокову угоду з РФ щодо імпорту нафти — Reuters

Індія стала ключовим покупцем російської нафти, яка постачається морем, поки західні компанії уникають закупівель у РФ через санкції.

Державні нафтопереробні компанії Індії ведуть переговори про довгострокову угоду з Росією щодо імпорту нафти, повідомляє Reuters, посилаючись на джерело.

Читайте також: На зустрічі з Моді Путін пообіцяв звільнити з армії РФ громадян Індії, які воюють проти України — ЗМІ

Індія та РФ ще не узгодили умови поставок, зокрема, валюту платежу.

"Спільні переговори державних нафтопереробників з Росією вже тривають", - заявило джерело Reuters.

Індійські приватні нафтопереробні компанії Nayara Energy і Reliance Industries підписали тимчасові угоди на імпорт російської нафти. Nayara частково належить російській нафтовій компанії "Роснефть".

Водночас, приватні нафтопереробні компанії Індії можуть приєднатися до переговорів з державними пізніше.

Третя за величиною економіка Азії потребує "передбачуваних і стабільних" поставок нафти, оскільки розширює нафтопереробні потужності для задоволення зростання попиту на паливо. Росія є найбільшим постачальником нафти до Індії — третього за величиною імпортера й споживача нафти у світі.

Індія стала найбільшим покупцем російської нафти, яка постачається морем і продається зі знижкою, оскільки західні компанії уникають закупівель у Росії через санкції, запроваджені проти РФ за її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Під час візиту прем'єр-міністра Нарендри Моді до Росії цього тижня Індія намагалася укласти енергетичні угоди з "Роснефтью" й іншими провідними російськими нафтовими компаніями.

Читайте також: Індія та Росія тісно співпрацюють у сфері ядерної енергетики — CNN

Демонстративні обійми Моді з російським диктатором Владіміром Путіним у день удару по “Охматдиту” Україну шокували. Але ці обійми — ще одне свідчення того, що в сучасному корисливому світі політика хеджування ризиків стає нормою для багатьох країн, які намагаються відмежуватися від “вибору сторони” у війні РФ проти України й отримувати зиски від ситуації, що склалася.

Детальніше про це розмірковувала Наталія Бутирська в статті “Обійми з Путіним: чому індійські заклики до миру його не принесуть”.