UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава нерозумно витрачає гроші на електронний уряд — експерт

В умовах нестачі коштів важливість об'єктивного визначення пріоритетів складно переоцінити.

За даними DT.UA, станом на 2011 р. Україна на створення електронного уряду "закопала" 41 млрд гривень.

"Проблема України, Росії, проблема постсовка в тому, що вони виділяють гроші на електронний уряд сферам і областям, де кожен собі придумує окремий електронний уряд. Це приблизно, як створювати в кожній області свою операційну систему Windows, - в інтерв'ю для DT.UA сказав поет Орлуша, він же політолог Андрій Орлов, він же розробник модулів електронного уряду. - Ось є в області талановиті хлопці, ти витратиш 35 млн, створиш свою базу. У сусідній області - ще стільки ж витратили і створили свою. Але вони не взаємодіють. Одні і ті ж помилки і схеми повторюються багаторазово. За ті ж гроші. Тому що кожен рік виділяються гроші на оптимізацію помилки".

Орлов вивчав, як мер Нью-Йорка Майкл Блумберг перекладав відносини між владою і населенням Нью-Йорка в електронні. Він витратив на це 6 млн доларів.

"Коли це запрацювало, то виявилося, що це не просто система документообігу, це ще й система соціології, вивчення запиту. Ти робиш потрібне в першу чергу і непотрібне - у другу. І виходить набагато ефективніше. Це як міняти крани у всіх квартирах з першої по соту, коли вони не працюють в 27-й і 91-й. Поміняй тільки в цих двох квартирах - і скрізь будуть працювати крани. А після цього міняй їх все на більш нову модель, коли прийде час і будуть гроші. В умовах нестачі коштів важливість об'єктивного визначення пріоритетів складно переоцінити. Зараз же пріоритети розставляються від того, що помітніше в роботі мера, а не від того, що в першу чергу необхідно", - зазначає відомий діяч.

Він уточнив, що в Росії його розробка не пройшла, тому що там нікому не потрібен відкритий уряд.

"Всі знають формулу "В2В" - бізнес для бізнесу. "B2G" - бізнес для уряду у нас практично не розвинений. У той час як підрядники для розробки такого роду систем в Америці існують давно, і чесно заробляють великі гроші. Економлять державі чималі кошти і добре заробляють на цьому. Оптимізація дає можливість чесно заробити частину того, що могло бути витрачено даремно, - каже Андрій Орлов. - В Росії у мене це не вийшло, тому що Росія в поганому сенсі - центроазіатськи орієнтована. В Україні ж у мене є надія, бо декларація євроорієнтації присутня".

Детальніше про електронний уряд, творчість Орлуші, взаємини України та Росії читайте у матеріалі Володимира Мостового "Двоголовий Орлов" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".