UA / RU
Підтримати ZN.ua

Декретні виплати: чи можна їх отримати, якщо підприємство в періоді простою

Відповідь дали в Пенсійному фонді України.

Навіть під час війни, жінки в Україні можуть отримати від держави допомогу по вагітності та пологах. Сума виплат залежить від того, де працювала майбутня мама.

Читайте також: Допомога постраждалим: яка мінімальна сума страхової виплати

В офіційному Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області пояснили, чи може отримати допомогу по вагітності та пологах жінка, яка працює на підприємстві, що зараз знаходиться у періоді простою.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-XIV у разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на таку відпустку.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є листок непрацездатності. Вона надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати. Дата фінансування такої допомоги залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає за лікарняним.

Перевірити формування е-лікарняного можна онлайн на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Нагадаємо, чи можуть її отримати жінки, що займаються незалежною професійною діяльністю. В Україні право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (допомога по вагітності та пологах належить саме до таких виплат) мають застраховані особи.