UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дефолту України у 2013 році не буде, - експерти

Мінфін із початку року вже залучив кошти, достатні для рефінансування 67% нинішніх валютних виплат за боргами.

Україна має можливості виконувати свої боргові зобов'язання і без отримання кредиту МВФ. Таку думку озвучив екс-віце-прем'єр з економічних питань, старший радник "Альфа-Банку (Україна)" Роман Шпек.

"Зараз Національний банк України надає Міністерству фінансів широку підтримку для рефінансування внутрішнього боргу та збільшення його "довжини", - говорить фахівець.

У свою чергу екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко також висловив переконання, що ризику дефолту України в поточному році немає. "Можливостей для дефолту я не бачу в цьому році. Ми можемо використовувати резерви і позичати гроші, щоправда, під чималі відсотки", - зазначив експерт.

zn
Виходом з глухого кута у переговорах з МВФ може стати зменшення суми кредиту

Керуючий інвестиційними та пенсійними фондами "КІНТО" Микола М'який також дотримується точки зору, що навіть без кредиту МВФ уряду буде по силам розплатитися за боргами в цьому році.

"Що стосується валютних зобов'язань, то з початку року Мінфін по всім каналам залучив валютних ресурсів на $ 4,7 млрд - несподівано значну суму, враховуючи ставлення інвесторів до України, відсутність програми МВФ, рекордні виплати боргу і рецесію в економіці. Таким чином, Мінфін за неповних 4 місяці привернув коши, достатні для рефінансування 67% нинішніх валютних виплат за боргами ($ 4,7 з $ 7,0 млрд)", - розповів представник "КІНТО".

На думку експерта, потреба офіційного Києва у співпраці з МВФ послаблює досить легкий доступ уряду до внутрішніх, а також зовнішніх джерел валюти. "Суть переговорів з МВФ зводиться до цинічного факту: влада робить вигляд, ніби хоче домовитися про кредит, а МВФ робить вигляд, ніби хоче його видати", - констатував експерт.

При цьому М'який висловив думку, що влада сприймає МВФ як кредитора останньої інстанції, а "нав'язувані Фондом умови - як загрозу своєму політичному майбутньому". !zn

Читайте також:

МВФ вимагає підвищити тарифи на газ для українців на 40%

МВФ знизив прогноз зі зростання економіки України до нуля