UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дефолт Держзернової корпорації: держава замість компанії сплачує борг китайцям

Із держбюджету перерахували 2,5 мільярда гривень.

Мінфін почав платити за боргами Державної продовольчо-зернової корпорації. Перераховано 2,5 млрд грн за кредитом перед Ексімбанком Китаю. Про це йдеться у відповіді міністерства на запит ЕП.

Зазначається, що згідно з кредитним договором між ДПЗКУ та Ексімбанком погашення кредиту здійснюється кожні півроку: 21 січня та 21 липня.

«Із суми в 96,4 млн. доларів, яку корпорація повинна була заплатити Китаю 21 січня, державний трейдер сплатив лише 8,8 млн. доларів. Решта платежів у сумі 87,6 млн доларів було сплачено Міністерством фінансів у рамках держгарантії – це близько 2,5 млрд грн. Перерахування відбулося 21 січня», - пише видання.

Читайте також: Держзернова корпорація продовжує збільшувати чисті збитки

Раніше повідомлялося, що 21 січня останній день, коли Державна продовольчо-зернова корпорація могла перевести черговий транш кредиту Китайського ексімбанку. Погасити необхідно було 96,4 млн дол., але на рахунках ДПСУ було близько чверті необхідної суми - 23 млн дол.

При цьому у Мінфіні розповіли, що до можливого дефолту ДПЗКУ почали готуватися ще з 2017 року та закладали до бюджету кошти на виконання гарантійних зобов'язань. Зокрема, у бюджеті на 2022 рік закладено виплати за зернову корпорацію – 6,9 млрд. грн.

Держзернова корпорація продовжує працювати та збільшувати чисті збитки. Фінозобов'язання корпорації перевищили 25 млрд грн.

Призначення керівником Державної продовольчо-зернової корпорації України Андрія Власенка, який фігурує у справі про розтрату майна АТ ДПЗКУ, свого часу пролобіювала лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Джерела ZN.UA у Нацполіції повідомили деталі справи про багатомільйонну шкоду корпорації.

Нацполіція заявила, що   керівництво Державної продовольчо-зернової корпорації завдало збитків на сотні мільйонів гривень.  За словами відомства – чиновники використали неринкові тарифи та проводили махінації з експортом.