UA / RU
Підтримати ZN.ua

Де в Україні найкращі умови для бізнесу — опитування ЄБА

Бізнес погіршив свої оцінки щодо умов роботи в Одесі та Харкові. 

Вести бізнес в Україні складно через війну, ризики залишаються високими. Хоча на Заході України більшість підприємців вважають умови для бізнесу задовільними. Серед основних проблем, з якими стикаються компанії, залишаються питання мобілізації, труднощі з бронюванням, нестача персоналу та дефіцит електроенергії, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

ЄБА п'ять років поспіль опитує бізнес у чотирьох регіонах (Львів, Одеса, Харків та Дніпро), щоб оцінити поточні умови ведення бізнесу, вплив війни на настрої підприємців та дізнатися про плани та проблеми компаній.

Відповідно до останнього опитування, у порівнянні з минулим роком, оцінки ситуації у Львові (2,62 бали) та Дніпрі (2,20 балів) майже не змінились. Водночас в Одесі (2,15 балів) та Харкові (1,45 балів) оцінки бізнесу дещо погіршились.

Як повідомляють в ЄБА, спільними викликами для більшості регіонів є питання мобілізації, труднощі з бронюванням, нестача персоналу та дефіцит електроенергії.

"Окрім підтримання діяльності компанії в умовах воєнного стану, більшість бізнесів планують сфокусуватися на диджиталізації бізнес-процесів, виході на нові ринки, розширенні бізнесу. Додатково підприємці Харківського регіону мають в планах скорочення видатків та організацію дистанційної роботи", - зауважують в ЄБА.

Читайте також: Польський бізнес відчуває нестачу робочої сили через скорочення міграції з України

Повідомлялось, що українські виробники потенційно можуть виробляти 90% будівельних матеріалів, які потрібні для відбудови країни. Тому наразі потрібно сконцентруватись на пошуку інвестицій в галузь будівельних матеріалів. За попередніми оцінками аналітиків KSE, на будівельні матеріали для відбудови України знадобиться близько 65 млрд доларів.