UA / RU
Підтримати ZN.ua

Де українці купують житло: як пожвавився ринок нерухомості та іпотечне кредитування

Фінансисти розповіли про критерії, якими керуються громадяни при купівлі квартир в кредит.

В Україні населення охочіше купує готове житло в безпечніших регіонах, тому попит хоч і зростає, але концентрується на вторинному ринку. Такі дані оприлюднили на сайті Національного банку України.

Читайте також: Податок на квартиру: до чого готуватися власникам житла у 2024 році

Кількість житла, що пропонується до продажу, дещо зросла завдяки завершенню довоєнних проєктів. Однак через повільні старти нових об’єктів пропозиція буде обмеженою у довгостроковій перспективі. Зростання цін на житло на первинному ринку зупинилося, на вторинному – уповільнилося. Водночас вартість оренди зросла. Тож співвідношення ціни до оренди вперше за півтора року наблизилося до довгострокового середнього рівня.

Читайте також: Оренда квартири в Києві: як змінився попит та критерії вибору

Фахівці НБУ зазначають, що попит на житлову нерухомість зростає, однак купівельна активність залишається майже вдвічі нижчою, ніж у середньому протягом 2019–2021 років. Попит переважно концентрується на вторинному ринку, адже населення охочіше купує готове житло в безпечніших регіонах. Більшість кредитів надаються на купівлю житла на вторинному ринку. Від інвестицій у новобудови стримують як тривалі терміни спорудження житла, так і ризики недобудови.

Читайте також: За програмою «єОселя тепер можна купляти не тільки квартири, а й приватні будинки і таунхауси

Іпотечне кредитування за рік пожвавилось завдяки запуску програми "єОселя", говорять в Нацбанку. У жовтні-листопаді 2023 року частка купленого за позикові кошти житла сягнула найвищих показників за багато років – 5,8%. Однак за умовами програми покупець може отримати іпотечний кредит тільки на житло не старше трьох років.

Читайте також: Іпотечне кредитування: банки оновили рекорд з початку повномасштабної війни

Відновлення попиту на житло надалі підживлюватиметься зростанням доходів населення. Водночас його стримуватимуть все ще високі безпекові ризики та повільне повернення вимушених переселенців. Допоки ринок нерухомості перебуває в дисбалансі, а попит лише відновлюється, інвестиції в нерухомість залишатимуться малопривабливими.

Читайте також: В МВФ попередили Нацбанк, що потрібно щось робити з низьким рівнем кредитування в країні

Українські банки у жовтні поточного року видали 826 іпотечних кредитів на загальну суму 1,3 млрд гривень. У порівнянні з вереснем, це на 1,6% більше за кількістю і на 6,8% більше за сумою. Рушієм іпотечного сегмента традиційно залишається пільгове кредитування в межах програми "єОселя".