UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данилишин назвав причини підвищеного попиту на валюту

Середні значення курсу долара в грудні такі ж як і в листопаді.

Попит на іноземну валюту на міжбанківському ринку перевищив пропозицію, але незначно.

За день попит в середньому вище пропозиції на 9 млн доларів, повідомив глава Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин на сторінці в Facebook.

Попит формується переважно за рахунок форвардного сегмента ринку, "що свідчить про збереження помірних девальваційних ризиків в умовах невизначеності з розвитком ситуації в економіці в зв'язку з коронакризою", написав Данилишин.

Ситуація на міжбанківському валютному ринку в цілому стабільна. Середнє значення курсу гривні до долара з початку грудня (28,32 грн за 1 долар) знаходиться на рівні середньоденного значення попереднього місяця (28,31 грн за 1 долар).

"Це дозволяє Національному банку утримуватися вже четвертий тиждень поспіль від проведення операцій на валютному ринку", - резюмує глава Ради НБУ.

Читайте також: Saxo Bank запропонував «шокуючі прогнози» на 2021 рік

Протягом листопада 2020 року НБУ продав на міжбанківському валютному ринку 70,0 млн доларів, а купив 41 млн доларів. Таким чином, сальдо операцій НБУ знову було негативним - мінус 29 млн доларів.

Нагадаємо, що в проєкті державного бюджету на 2021 рік закладається курс близько 29 грн/1 $. За словами прем'єра, який закладається курс дає інвесторам і громадянам сигнал про те, що курс буде в подальшому стабільним.

Раніше Нацбанк заявив, що не очікує суттєвих валютних коливань. Однак високі ризики для економіки в цілому зберігаються, перш за все, через пандемію.

Мінекономіки покращило свої очікування щодо інфляції на 2020 рік до 5,9% грудень до грудня, тоді як в затвердженому в березні макропрогнозі цей показник був на рівні 11,6%. Про це свідчить прогноз соціально-економічного розвитку України на 2021-2023 рр.

Згідно з документом, в цьому році міністерство прогнозує середньорічний курс 27 грн/$(раніше очікувалося 29,5 грн/$), а на кінець року - 28,3 грн/$.

За підсумками року Мінекономіки очікує дефіциту торгового балансу в розмірі $5,4 млрд (раніше цей показник оцінювався в $8,3 млрд).

Прогноз номінального ВВП знижений з 3,985 трлн грн до 3,975 трлн грн, хоча в процентному співвідношенні до минулого року міністерство все також очікує падіння ВВП на 4,8%.