UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому ринок землі не вплине на сільське господарство в 2022 році

Більше того, відкриття ринку землі на початку створює певні ризики для економіки.

Відкриття ринку землі не матиме суттєвого впливу на дохідну частину аграрного сектору української економіки в 2022 році, зазначає в своїй статті для ZN.UA колишній перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

За його словами можливість купувати-продавати землю і не могла щось кардинально змінити у вітчизняному сільському господарстві з погляду економічних процесів, оскільки останні десять років уся українська земля перебуває в економічному обороті, тобто приносить ренту власнику та орендарю, як їй і приписано економічною теорією.

«Так, землю використовують на умовах оренди, але яке це має значення для соняшнику? Всі, хто хотів інвестувати в українську землю, яка приносить 700–1000 дол. EBITDA (прибутку до сплати податків, відсотків і амортизації) з гектара, вже давно інвестували. Включно з іноземцями. … А тому всі розповіді про шалене зростання ВВП, приплив інвестицій і щастя всіх селян, які одночасно продадуть свою землю і продовжать отримувати з неї вищу оренду, — не більш ніж невдалі пропагандистські штампи», - підкреслює Мартинюк.

Він додає, що ймовірність продажу землі, яка обробляється, створила додаткову зону ризику для орендарів, як малих, так і великих, у разі викупу землі посеред поля. А також ризики для інших галузей

«Навіщо тобі новий елеватор, якщо у тебе не буде землі, щоб виростити кукурудзу, яка має в тому елеваторі зберігатися? У свою чергу, це запускає мультиплікатор негативних процесів в інших галузях: будівельники не збудують елеватора, виробник елеваторного обладнання його не продасть, металурги продадуть менше металу, робочі місця в міській і сільський місцевостях скоротяться. Тобто все буде рівно навпаки від урядового прогнозу», - зазначає ексзамміністра.

Так, за словами експерта, теперішні угоди не ринку землі – це швидше оформлення угод щодо раніше викупленої, але не переоформленої на нового власника через мораторій землі. Тому й ціна таких угод є мінімально можливою та ідентична нормативній грошовій оцінці землі.

«Середня ціна землі 2022 року повільно зростатиме приблизно на коефіцієнт інфляції, кількість угод збільшуватиметься за рахунок підвищення активності нотаріусів, переважатимуть, як і 2021 року, угоди, що узаконюють раніше укладені тіньові угоди купівлі-продажу», - підсумував Мартинюк.

Читайте також: Переважне право на придбання землі: хто може ним скористатися

Що принесе 2022 рік сільському господарству, чи  чекати нам нових рекордів врожаїв, чи навпаки — готуватися до кризи та які перспективи розвитку у ринку землі читайте в матеріалі Максима Мартинюка «Прогноз-2022. Що буде з агросектором та ринком землі?».