UA / RU
Підтримати ZN.ua

Члени ОПЕК обрали нового генерального секретаря: хто очолить організацію

Мухаммеда Баркіндо «потіснив» представник Кувейту.

Представники країн-членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) обрали нового генерального секретаря, ним став представник Кувейту Хайтам аль-Гайс, повідомляє France24.

«Конференція ухвалила рішення шляхом [blink title="акламації" headinfo="Акламація"]Спрощений порядок ухвалення чи відхилення рішення з огляду на реакцію учасників, зокрема, оплески, вигуки, репліки тощо.[/blink] призначити пана Хайтама аль-Гайса з Кувейту генеральним секретарем Організації з 1 серпня 2022 року терміном на три роки», - йдеться у заяві ОПЕК.

Що відомо про нового генсека ОПЕК:

Хайтам Аль-Гайс є заступником директора-розпорядника національної нафтової компанії Kuwait Petroleum Corporation (KPC).

З 2017-го по червень 2021 року аль-Гайс представляв Кувейт в Організації країн-експортерів нафти. На новій посаді він замінить нігерійця Мухаммеда Баркіндо, який очолював Організацію два терміни поспіль, з 2016 року.

Читайте також: Пандемія може спричинити «кінець нафтової ери» — The Economist

Раніше Сполучені Штати звернулися до країн ОПЕК із проханням збільшити видобуток нафти, щоб зупинити зростання цін на паливо та для стимулювання відновлення економіки. Рішення різко обмежити нафтовидобуток Організація ухвалила у 2020 році, на тлі пандемії коронавірусу.

У листопаді країни-експортери нафти на черговому засіданні ОПЕК+ вирішили збільшити видобуток нафти на 400 тисяч барелів на добу. На рішення вплинуло збільшення попиту на ресурс через відновлення економіки та високі ціни на газ.