UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через залежність НБУ від політиків гривня може надовго залишитися на дні

На думку економіста Андрія Кириленка, перше, що потрібно зробити Нацбанку - стати незалежним, інакше гривня весь час буде під загрозою.

Те, що НБУ дуже швидко втратить контроль над монетарною системою, було цілком передбачувано, оскільки він втратив незалежність. Про це у своїй статті для ZN.UA пише економіст і професор практики фінансів в школі менеджменту MIT Sloan Андрій Кириленко.

Як зазначає експерт, насправді НБУ ніколи не був по-справжньому незалежним. Але в минулому в його розпорядженні було достатньо резервів, щоб контролювати ситуацію на валютному ринку, і можливості впливати на кредитний ринок через непрозорі схеми.

"Те, що НБУ остаточно втратив незалежність, стало зрозуміло напередодні виборів, коли президент Порошенко зібрав топ-менеджерів найбільших комерційних банків, безапеляційно зафіксував обмінний курс та ще й стукнув кулаком по столу", - пише Кириленко.

За його словами, на фіксацію курсу були витрачені сотні мільйонів дефіцитних доларів, але вже через тиждень після виборів, гривня втратила більше 14% своєї вартості протягом декількох днів.

Він також зазначає, що дуже серйозною проблемою є підпорядкування центрального банку виконанням короткострокових цілей політиків. "Тому що тільки незалежний центральний банк зможе отримувати ресурси і спрямовувати їх на нівелювання "зменшення сукупної пропозиції"", - говорить експерт.

"Сьогодні, схоже, НБУ використовує свої пріоритети у зворотному напрямку: спочатку він підтримує економічну політику політиків, а вже потім займається ціновою стабільністю. В результаті стабільність грошової одиниці України знаходиться під величезною загрозою", - підкреслює економіст.

Як повідомлялося раніше, долар на "чорному" ринку перевищив позначку 18 грн/дол. Останні дні спостерігався рекордний темп зростання курсу долара на неофіційному роздрібному ринку.