UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через масштабні відключення електроенергії у Китаї зупиняються заводи, ТРЦ зачиняються не за графіком

Серед причин відключень — дефіцит вугілля

У Китаї почалась криза у постачанні електроенергії, через яку страждає інфраструктура та виробництво, пише ВВС

Наразі через брак електрики потерпають близько 100 мільйонів жителів провінцій Ляонін, Гірин і Хейлунцзян, тим часом проблема й далі шириться країною.

До чого вже призвели перебої в електроенергії:

Причини відключень електроенергії у Китаї

Головними причинами масштабних відключень електроенергії експерти вважають дефіцит вугілля та нові квоти на емісії вуглекислого газу в Китаї. 

16 липня в Китаї почала працювати нова система обміну квотами на емісії вуглецю, за допомогою якої Пекін сподівається скоротити викиди парникових газів китайськими заводами. До 2060 року Китай хоче стати «вуглецево-нейтральною» країною. Це означає, що всі шкідливі викиди китайських заводів в атмосферу компенсують за допомогою технологій зниження шкоди, переходу на менш токсичні матеріали та висадки дерев.

Однак зараз центр критикує регіональних керівників за те, що вони не досягають цілей зі скорочення викидів. Пекін тисне на місцевих чиновників, аби споживання електрики в їхніх регіонах не зростало.

Тиждень тому президент Сі Цзіньпін оголосив, що Китай перестане будувати нові вугільні електростанції за кордоном. Китай перебуває під сильним дипломатичним тиском: від нього вимагають припинити фінансування вугільної галузі за кордоном, оскільки це може полегшити світу задачу по досягненню цілей Паризької кліматичної угоди по скороченню викидів вуглецю.