UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через карантин в Україні збідніє 9 млн осіб - ООН

В ООН прогнозують найгіршу за десятиліття рецесію в Україні.

Управління ООН з координації гуманітарних питань (UN OCHA) прогнозує в Україні найгіршу за 10 років рецесію, в результаті якої понад 9 млн українців опиняться за межею бідності. З березня місяця 80% українських домогосподарств втратили доходи, а заборгованість домогосподарств зросла на 15%. Про це йдеться в звіті ООН за жовтень.

За даними ООН, в Україні в зв'язку з локдауном в 40% сімей один з членів втратив роботу. Ще гірша ситуація склалася на територіях, які постраждали внаслідок військового конфлікту.

"На непідконтрольних Україні територіях зараз 58% сімей повідомили про використання негативних механізмів пристосування для задоволення своїх основних потреб, в порівнянні з 49% на початку 2020 року", - йдеться в повідомленні ООН.

Відзначається, що в травні і червні 2020 Гуманітарний фонд для України (UHF) виділив 3,75 млн дол. США для боротьби з коронавірусною хворобою на сході України для підтримки засобами для існування людей похилого віку та інших вразливих груп населення, підтримки пілотного проекту з відстеження контактних осіб хворих на COVID-19 на підконтрольній території і збільшення медичних послуг для подолання COVID-19 на непідконтрольних. У червні 2020 UHF виділив 1 млн дол. США для сприяння гуманітарному доступу і зміцнення можливостей партнерів на територіях поза урядовим контролем. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) продовжують надавати допомогу для боротьби з COVID-19 на сході України в рамках виділення коштів на суму 925 000 долл. США Центральним фондом реагування на надзвичайні ситуації (СЕРФ) для подолання коронавірусної хвороби.

Читайте також: Українська економіка не витримає повного локдауну - Шмигаль

За даними Мінкультури, доходи сфери культури і туризму впали на 2% ВВП або 83 млрд грн.

Як повідомлялося, з 14 листопада в Україні ввели карантин "вихідного дня".

В рамках "карантину вихідного дня" кафе, ресторани, бари та інші заклади громадського харчування не можуть приймати відвідувачів. Дозволено працювати тільки "на винос". Крім того, в зазначений період заборонено роботу ТРЦ і інших розважальних центрів. Заборонено роботу спортзалів і фітнес-центрів.

Заклади культури також не працюватимуть в рамках "карантину вихідного дня". Винятком стануть лише суб'єкти господарювання, які займаються кіновиробництвом. Заборонено роботу суб'єктам господарської діяльності та побутового обслуговування.

Також у МОЗ прогнозують, що складний період щодо коронавірусу триватиме до квітня 2021 року.