UA / RU
Підтримати ZN.ua

Брак робочої сили може стати ключовим фактором для української економіки – ІЕД

Також суттєво зросли ризики щодо відключень та фізичної небезпеки

Українські підприємства вже майже рік стабільно мають портфель замовлень на більш ніж три місяці. Водночас у бізнесі продовжується скорочення кількості працівників, а з іншого боку - погіршення проблеми з пошуком кваліфікованих кадрів. Брак робочої сили може стати ключовим фактором для української економіки, – роблять висновок експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).

Читайте також: В Україні за рік стрімко зросла кількість бізнесів, які можуть прогнозувати своє майбутнє – ІЕД

За результатами регулярного дослідження бізнес-середовища, експерти ІЕД зазначають, що частка підприємств, які вказали на брак робочої сили як на суттєву перешкоду у роботі, зросла з 43% до 49%. У списку виявлених перешкод для діяльності бізнесу цей показник зайняв друге місце замість третього.

Що ще заважає бізнесу під час війни?

За спостереженням дослідників, рейтинг перешкод для бізнесу суттєвих змін не зазнав. Серед лідируючих перепон:

“56% зазначили, що небезпека ведення ділової активності є найбільшою перешкодою – і такого високого показника не було навіть на початку війни. Найбільше на це скаржиться великий бізнес. Також знову актуалізувалася проблема електропостачання,” – вказують експерти ІЕД.

Порівняно з квітнем, скаржаться на цю проблему вдвічі більше підприємств: 21% – у квітні, 41% – у травні.

У дослідженні використовується панельна вибірка, яка включає понад 500 підприємств, що розташовані у 21-му з 27-ми регіонів України, включаючи Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Житомирську, Закарпатську, Запорізьку, Івано-Франківську, Київську, Кіровоградську, Львівську, Одеську, Полтавську, Рівненську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Хмельницьку, Черкаську, Чернівецьку та Чернігівську області та місто Київ.

Польовий етап 25-ї хвилі тривав з 20 по 31 травня 2024 року. Керівники підприємств порівнювали результати роботи у травні з квітнем 2024 року або іншого показника на момент проведення опитування (травень 2024 року) та давали прогнози на наступні 2-3 або 6 місяців залежно від питання. В окремих питаннях (де це було зазначено) результати роботи порівнювалися з довоєнним часом (період до 24 лютого 2022 року).

У щомісячному опитуванні New Monthly Enterprises Survey (#NRES) від ІЕД беруть участь понад 500 українських промислових підприємств, що розташовані у 21 з 27 областей України. Опитування у даному форматі проводиться з травня 2022 року.

У березні ІЕД опублікував дослідження, згідно з яким український бізнес долає стан невизначеності і може з певним рівнем ризиків спрогнозувати своє майбутнє.