UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борги зі сплати аліментів: якого покарання чекати боржникам

Злісних боржників очікує кримінальна відповідальність.

В Україні може загрожувати адміністративна, цивільна або кримінальна відповідальність тим, хто не сплачує аліменти на дитину. Якщо адміністративні та цивільні обмеження не діють на боржника, тоді він може бути притягнений до кримінальної відповідальності, пише НВ.

Кому загрожує адміністративна відповідальність за несплату аліментів

Згідно з Админістративним кодексом, передбачається притягнення боржника із сплати аліментів до адміністративної відповідальності, зокрема:

Також боржнику, який не сплачує аліменти на утримання хворої дитини протягом трьох місяців, можуть встановити тимчасово такі обмеження:

Цивільна відповідальність за несплату аліментів

Відповідно до Цивільного кодексу, передбачається нарахування пені за несплату аліментів. До батьків, які не сплачують аліменти впродовж тривалого часу, застосовуються наступні фінансові санкції:

Читайте також: В Україні може зрости мінімальний розмір аліментів

Кого можуть притягнути до кримінальної відповідальності

У Кримінальному кодексі України зазначається, що злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів) карається:

Слід зазначити, що за аналогічне діяння, вчинене особою, яка раніше мала судимість за кримінальне правопорушення, покарання буде жорстокішим, а саме:

Нагадаємо, що в Україні у 2022 році передбачається декілька етапів зростання прожиткового мінімуму, а також грошової допомоги на дітей.