UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борги за комунальні послуги: що треба знати квартирантам та орендодавцям

Юристка дала поради.

Навіть під час війни українці мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Іноді трапляються випадки, коли орендарі нехтують цим обов’язком, або власники квартири вимагають від квартирантів оплати чужих боргів. Юристка Вікторія Гусакова розповіла, як варто діяти в такій ситуації, пише «На пенсії».

Читайте також: Комунальні пільги УБД: чи має на них право його дружина та її діти від першого шлюбу

Що треба знати орендодавцям

За словами юристки, перед тим, як поселити до себе квартирантів, власник майна повинен укласти з ними письмовий договір найму (оренди), в якому прописати, окрім інших умов оренди:

Відповідно до частини 3 статті 815 ЦК України, наймач зобов’язаний:

«Таким чином, ці моменти важливо прописати в договорі. Без цього документу складно буде довести фактичне проживання квартирантів. А коли квартиранти перестають сумлінно вносити оплату за комунальні послуги, на підставі цього договору на них можна подавати позов до суду», – пояснила вона.

При зверненні в суд до позовних вимог треба буде додати довідку про те, що в цій квартирі власник зараз не проживає і не користуєтеся комунальними послугами. Також можете до суду запросити свідків, які підтвердять проживання в іншому місці. Але щоб позиватися до квартирантів, потрібно надати до суду документи, що підтверджують точний період проживання та кількість осіб, які мешкали в квартирі (будинку).

Бувають випадки, коли квартиранти фактично не проживають, не вносять плату за житлово-комунальні послуги, але в квартирі (будинку) зареєстровані. У такому разі можна звернутися до органів місцевого самоврядування або до ОСББ, щоб провели обстеження квартири, склали акт. Надавачам комунальних послуг потрібно надавати актуальні довідки щодо проживаючих. Це важливо для перерахунку житлово-комунальних послуг у бік зменшення.

Що робити, якщо квартиранту нав’язують чужі борги

Трапляється, що господарі квартири намагаються квартирантам нав’язати їх власні борги по квартирній оплаті. За словами юристки, у цьому випадку також буде в нагоді договір найму, де прописано строки заселення в квартиру. Крім того, якщо є довідка з нового місця оренди квартири, можна звернутися до комунальних підприємств, щоб зробили звірку рахунків. Таким чином можна перевірити, де чужі борги та з якого часу вони виникли.

Згідно зі статтею 107 ЖК України, у разі вибуття наймача та членів його сім’ї на постійне проживання до іншого населеного пункту, договір оренди вважається розірваним із дня вибуття. Тож, договір оренди є базовим для врегулювання і оплати комунальних послуг.

 Якщо договір не було укладено, на квартирантів чиниться тиск, або вимагання грошей, варто звернутися до поліції для врегулювання ситуації.

Деякі українці накопичують борги за комуналку, що призводить до нарахування пені. Нагадаємо, який розмір пені можуть нарахувати.