UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борг банків перед НБУ по рефінансуванню скоротився до 81 млрд грн

З початку року обсяг заборгованості зменшився на 23,4%.

Обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування у вересні знизився на 290 млн грн, або на 0,4%, – до 81,043 млрд грн, свідчать дані НБУ.

Так, за цей період обсяг розміщення банками коштів на депозитних сертифікатах НБУ зріс на 2,767 млрд грн, або на 8,5%, – до 35,423 млрд грн.

Згідно з наведеними даними, з початку року обсяг заборгованості за кредитами рефінансування знизився на 23,4%, обсяг коштів на депосертификатах також знизився – на 60,6%.

zn
Повернення "рефінансу" стало бізнесом для власників банків і чиновників НБУ.

Як писало DT.UA у статті "Де гроші?", якщо відволіктися від шквалу пристрастей та емоцій, яким супроводжується нинішнє розчищення банківського сектора, то в сухому залишку країна має дуже навіть сумний результат. А саме: понад 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не лише пішли на фактичну підтримку бізнесів їхніх власників, а й перетекли на валютний та інші ринки. І вилилися в остаточному підсумку в триразову девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію, яка зараз такою надтяжкою ціною виплачується економікою (через надзвичайну ціну банківських кредитів) і громадянами (з власних гаманців на ринках і в магазинах).