UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Війна в Україні дає три уроки для світових систем постачання продовольства

Багато проблем, які підживлювали продовольчу інфляцію ще до вторгнення в Україну, залишаються і загострились.

Повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну, змусило винести декілька важливих уроків для світової спільноти в питанні вирішення продовольчої кризи. Термінова реакція підприємнців і урядів після того, як Росія заблокувала поставки зерна, є дорожньою картою для подолання майбутніх криз, оскільки загрози світовим продовольчим мережам лише зростають, пише Bloomberg.

Коли 26,5 тонн вантажу відпливли з Одеського порту цього тижня — перший експорт сільськогосподарської продукції з України після вторгнення Росії — багато експертів з продовольчої безпеки зітхнули з полегшенням. Ці новини в поєднанні з падінням вартості пшениці після зростання світових цін майже вдвічі, змусили інвесторів і політиків задуматися, чи зменшується загроза глобального дефіциту продовольства.

Читайте також: Експорт українського зерна не лише через Одесу й Чорноморськ: анонсовано запуск ще одного порту

“Не зовсім. Занадто рано для беззастережного оптимізму, тому що багато проблем, які підживлювали продовольчу інфляцію ще до вторгнення в Україну, залишаються: ціни на енергоносії та агрохімікати залишаються високими, через що експлуатація механізованих ферм і переміщення продуктів харчування через ланцюг постачання є дорогим. Надмірно тепла погода та посуха знищують урожайність ферм від Ватерлоо, Канада, до Бангалору та Бордо, і очікується, що кліматичні зміни стануть більш різноманітними та екстремальними” – йдеться в матеріалі видання.

Читайте також: МЗС України розчароване рішенням суду в Лівані зняти арешт із судна з краденим українським зерном

Три ключові висновки:

Раніше ми писали про те, які наслідки продовольча криза матиме саме для Європи.