UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg повідомив про подорожчання українських єврооблігацій після заяви Яресько

Зростання вартості українських боргових паперів в липні може стати максимальним з початку року.

Після заяви міністра фінансів Наталі Яресько про можливе проведення на поточному тижні чергового раунду переговорів з кредиторами про реструктуризацію 15,3 млрд доларів зовнішнього боргу, українські єврооблігації зросли до п'ятимісячного максимуму, повідомляє Bloomberg.

Зростання вартості українських боргових паперів в липні може стати максимальним з початку року, оскільки виплата купона на 120 млн доларів минулої п'ятниці сигналізує про прогрес у переговорах про реструктуризацію, відзначає видання.

При цьому головним каменем спотикання у досягненні угоди з кредиторами є списання суми основного боргу, на якому наполягає Україна.

Яресько також уточнила, що деталі переговорів не розголошуються, оскільки це є ключовою умовою проведення переговорів.

Згідно зі спільною заявою від 15 липня, Україна і комітет кредиторів досягли значного прогресу в ході переговорів у Вашингтоні про реструктуризацію частини державного боргу і планували провести до кінця липня додаткові зустрічі для якнайшвидшого завершення проведеної боргова операції.

Згідно з домовленостями з МВФ, Київ повинен заощадити понад $ 15 млрд за 4 роки, у тому числі в нинішньому році - $ 5,2 млрд. Зараз Мінфін наполягає на списанні приблизно 40 відсотках від основної суми боргу. Кредитори, в свою чергу, наполягають, що скорочення основної суми боргу не потрібно.

В якості поступки Мінфін запропонував кредиторам додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за яким будуть проводитися в разі досягн