UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Китай в останній момент скасував подію України на важливій торговій виставці

Дипломати кажуть, що це поганий сигнал з боку Пекіна.

В Китаї торговельна виставка, проведення якої підтримує уряд, несподівано скасувала подію, яку в її рамках готувала Україна. Метою події було прорекламувати інвестиційні можливості в охопленій війною країні.

Цей крок може посилити занепокоєння, що Пекін тихо підтримує Росію у війні, яку вона розв’язала, - пише Bloomberg з посиланням на неназваного українського дипломата.

Українська подія повинна була пройти в понеділок в рамках Китайської міжнародної ярмарки торгівлі послугами. Сама ж ярмарка проходила з 31 серпня до 5 вересня. За словами українського дипломата, посольству України не сподобався такий різкий розворот. Оскільки це призвело до втрати можливості донести до китайських компаній інформацію про інвестиційні можливості в країні. Співрозмовник видання відмовився висувати припущення, чому українську подію на виставці скасували. Однак, він зауважив, що це поганий сигнал.

Минулого тижня Сі Цзіньпін назвав Китайську міжнародну ярмарку торгівлі послугами «важливою платформою для розширення відкритості Китаю», згідно з повідомленням державної інформаційної агенції «Сіньхуа». Це підкреслює високий статус події. Представники ярмарки не відповіли на запити про коментар. Видання South China Morning Post першим повідомило про те, що проведення події, яку готувала Україна, було скасоване.

Читайте також: Росія третій місяць поспіль залишається найбільшим постачальником нафти у Китай

Bloomberg пише, що спроби Китаю виставити себе нейтральною стороною в російській війні проти України підриває постійна демонстрація дипломатичної підтримки Москви. Сі Цзіньпін проголосив «безмежну» дружбу з Владіміром Путіним за кілька тижнів до початку вторгнення. І з початку війни він жодного разу не розмовляв з президентом України Володимиром Зеленським.

Пекін зараз бере участь у великих військових навчаннях в Росії. В цей час, голова Постійного комітету Всенародного з’їзду народних депутатів КНР Лі Чжаньшу, якого Bloomberg називає «третім найвпливовішим чиновником» країни, бере участь у сьомому Східному економічному форумі у Владивостоці. Наступна розмова Сі Цзіньпіна з Путіним може відбутися вже наступного тижня в рамках зустрічі лідерів Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані. Також китайського лідера чекають в Казахстані наступного тижня, що підтвердив прес-секретар країни Айбек Смадіяров. Китайська сторона не підтвердила поки візит Сі Цзіньпіна.

Пекін намагався не дратувати США, відмовившись допомагати Москві з військовими поставками чи полегшенням тиску санкцій. Однак, китайський експорт автомобілів, телевізорів, смартфонів допоміг Росії заповнити полиці крамниць після масового виходу з ринку іноземних брендів. В другому кварталі 81% імпортованих в РФ нових автомобілів були від китайських виробників. А Xiaomi став найпопулярнішим в країні виробником смартфонів.

Китайський експорт в Україну скоротився на 75% за 12-місячний період станом на липень. А імпорт українських товарів обвалився на 93%, про що свідчать дані Observatory of Economic Complexity.  В 2019-2020 році Китай був найбільшим торговельним партнером України, згідно з інформацією української юридичної фірми Crane IP.