UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес поліпшив очікування на тлі скасування карантинних обмежень - НБУ

Регулятор відзначив підвищення внутрішнього і зовнішнього попиту.

Настрої бізнесу в Україні покращилися. Індекс очікувань ділової активності вдруге за 2021 рік перевищив нейтральний рівень, склавши 50,5 пункту в травні. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

На зростання індексу вплинули поступове зняття карантинних обмежень, сприятлива зовнішня кон'юнктура, нові експортні замовлення і підвищення внутрішнього і зовнішнього попиту для підприємств промисловості і сфери послуг, йдеться в повідомленні.

Компанії сфери послуг найбільш суттєво покращили оцінки своїх економічних результатів: секторний індекс виріс в травні до 50,7 з 48,8 у квітні. Респонденти очікують зростання обсягів послуг, що надаються, обсягів нових замовлень і замовлень в процесі виконання і планують збільшити тарифи на власні послуги на тлі високих закупівельних цін.

Підприємства промисловості поліпшили оцінки ділової активності на тлі сприятливої зовнішньої і внутрішньої кон'юнктури: в травні секторний індекс виріс до 50,8 з 49,8 у квітні. Респонденти зберегли високі оцінки за обсягом виробленої продукції і суттєво поліпшили настрої щодо збільшення обсягів нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних.

Секторальний індекс для підприємств торгівлі практично досяг нейтрального рівня в травні - 49,9 пунктів. Компанії очікують повільне зростання обсягу закупівлі товарів для продажу, деяке зниження обсягів товарообігу і розміру торгової маржі. Вперше після жовтня 2019 підприємства торгівлі прогнозують незначне збільшення чисельності працівників.

Спад очікувань стався в сфері будівництва: про 49.4 з 51.5 у квітні. Респонденти зберігають високі очікування щодо зростання цін постачальників, вартості послуг підрядників і цін на свою продукцію. Підприємства сектора оптимістично налаштовані щодо обсягу нових замовлень, обсягу закупівлі сировини і матеріалів, доступності послуг підрядників.

Читайте також: Кредити для бізнесу під 5-7-9% - Обсяг видачі досяг 44 мільярди гривень

У Раді бізнес-омбудсмена назвали проблеми в Україні, які вимагають ще рішення. «Станом на початок 2021 третину (33%) системних рекомендацій виконано державними органами влади, ще 57% - знаходяться в процесі виконання, 5% - з часом втратили свою актуальність і ще 5% - ще не виконані», - йдеться в повідомленні.