UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь звинувачує сусідні країни ЄС у заторах із вантажівок на кордоні

"Накладочку" у вигляді кризи з потоком нелегальних мігрантів прикордонники Білорусі у своєму звинуваченні не згадали.

Країни ЄС, які межують з Білоруссю, не виконують домовленості щодо пропуску вантажівок, заявив Держприкордонкомітет Білорусі.

За даними відомства, до Литви минулої доби пройшло 66% великовантажів від пропускної спроможності, до Польщі - 73% транспортних засобів від встановленої норми, Литва впустила 73% вантажних авто.

Кількість вантажних фур у чергах на кордоні Білорусі з країнами Євросоюзу станом на ранок п'ятниці наблизилась до 5.25 тисячі.

Найбільше – 850 – зафіксовано у пункті пропуску Кукурики (Козловичі на білоруській стороні) на кордоні з Польщею.

Читайте також: Лукашенко розповів, за якої умови залишиться "вічним президентом"

Криза на кордоні Білорусі та країн ЄС

У червні 2021 року невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна не заважатиме транзиту нелегальних мігрантів та наркотиків до Європи. Так він відповів країнам ЄС на санкції проти нього та його оточення, пов'язані із захопленням влади у 2020-му, придушенням протестів та терором неугодних.

9 липня Литва почала будувати 30-кілометрову дротяну стіну на кордоні з Білоруссю, щоб обмежити потік нелегалів.

У листопаді через наплив сотень мігрантів криза почалася на білорусько-польському кордоні, внаслідок чого Польща в січні 2022 року також почала будувати паркан на кордоні з Білоруссю.

Тим часом Лукашенко погрожував сусіднім країнам «втручанням РФ», якщо ті відтіснятимуть нелегалів. Як Польща протистоїть «міграційній війні», розв'язаній диктатором Білорусі, читайте у статті Олександра Шевченка «Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість».