UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь надала аварійну допомогу енергосистемі України

Дві АЕС України вивели на ремонт кілька енергоблоків.

У Міненерго Білорусі заявили, що на запит України сьогодні, 25 січня, було збільшено постачання електроенергії до сусідньої держави на період з 11:00 до 18:00 у рамках двостороннього договору щодо забезпечення аварійної допомоги у разі потреби. Про це йдеться у повідомленні міністерства.

"Білорусь надає аварійну допомогу українській енергосистемі… Максимальна потужність становитиме 150 МВт", – сказано у повідомленні.

Проте, за даними НЕК "Укренерго", обсяг імпорту білоруської електроенергії до України становить 750 МВт на годину. При цьому Україна експортує електрику до Польщі (140 МВт), Словаччини (48 МВт), Угорщини (52 МВт) та Румунії (22 МВт на годину).

Нагадаємо, що сьогодні дві АЕС України вивели на ремонт кілька енергоблоків. Враховуючи, що атомна генерація є основою енергетичної системи країни, навантаження на останню істотно зросло.

Читайте також: Держава повернула борг ДТЕК Ахметова в обмін на вугілля для Центренерго

Повідомлялося, що у листопаді 2021 року Україна також просила збільшити постачання електроенергії з Білорусі. Системному оператору "Укренерго" знадобилися постачання потужністю 500 МВт для підтримки енергосистеми України.