UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безробітним з 1 січня почнуть видавати безпроцентний кредит на відкриття бізнесу

Якщо підприємець працевлаштує ще двох осіб у напрямку центру зайнятості, то кредит повертати не потрібно.

З січня наступного року безробітні малозабезпечені українці зможуть отримати кредит з держбюджету на відкриття власного бізнесу. Гроші виділятимуться у рамках нової програми "Рука допомоги". Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Уточнюється, що на реалізацію програми у держбюджеті на 2022 рік передбачено близько 100 млн. грн.

Безпроцентний кредит у розмірі до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн) може бути використаний лише для оплати рахунків на придбання необхідного для бізнесу (обладнання та матеріали).

Через три роки підприємницької діяльності кредит треба повернути. Сума, що повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків і єдиного соціального внеску.

Однак, якщо підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, то не потрібно буде повертати кредит.

Для отримання кредиту слід звернутися із заявою до центру зайнятості за місцем проживання.

Читайте також: З 1 грудня зростуть пенсії, виплати на дитину та по безробіттю

Як повідомлялося, кількість зареєстрованих фізосіб-підприємців з початку поточного року зросла на 44 тисячі . При цьому припинили діяльність 12 000 ФОП за звітний період.

«Зарплати в конвертах» негативно впливають на пенсійні виплати нинішніх пенсіонерів, але й є бомбою сповільненої дії для майбутніх пенсіонерів. Докладніше про те, як «тінізація» зарплат уже зараз негативно впливає на ситуацію, читайте у статті Юлії Самаєвої   "Трагічне пенсійне майбутнє українців".