UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банківські депозити ростуть, але темпи зростання зменшились в рази - Гетманцев

Пригальмувало зростання як гривневих депозитів, так і доларових. 

Впродовж вересня банківські вклади у національній валюті збільшились на 0,5% (+8,7 млрд. грн) до 1 696,7 млрд.грн. Про це написав народний депутат Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, аналізуючи стан фінансового ринку. 

За даними НБУ, депозити підприємств скоротились на 1% (- 9,1 млрд. грн.). Скорочення триває другий місяць поспіль. Депозити населення зросли на 2,4% (+17,8 млрд. грн.), що є максимумом приросту у цьому році.

"Отже приріст гривневих вкладів населення перекрив скорочення депозитів бізнесу. Найбільш ймовірно, що така динаміка роздрібних депозитів у вересні обумовлюється стабілізацією другий місяць поспіль ситуації на валютному ринку", - зазначив він. 

При цьому ставка за новими депозитами населення продовжувала скорочуватись (на 0,2 в.п. до 10,4%).

Він додав, що валютні депозити за звітній місяць зменшились на 0,5% (-0,1 млрд. дол.) до 20 млрд. дол: "Рушієм скорочення яких були корпоративні вклади". 

І хоча головна тенденція на ринку позитивна - з початку року динаміка вкладів як у гривні (+4,2%), так і валюті залишається висхідною (+3,8%). Темпі зростання сповільнились суттєво. 

"Утім очевидним є і той факт, що приріст депозитної бази банківської системи у 2024 році суттєво уповільнився. У порівнянні із аналогічним періодом минулого року, кумулятивна динаміка вкладів у гривні з початку року уповільнилась майже у 5 разів", - підсумував він. 

Читайте також: Нацбанк прокоментував рівень інфляції за вересень - темпи ростуть

Повідомлялось, що українські банки за неповний поточний рік (за сім місяців) заробили майже 120 млрд грн. Після сплати податків їх чистий прибуток склав 93 млрд грн.