UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банкіри очікують збереження облікової ставки НБУ на існуючому рівні

Облікова ставка залишиться на рівні 6%.

Банкіри прогнозують, що Національний банк на поточному тижні в черговий раз збереже облікову ставку на рівні 6% річних, також вони очікують зростання ставки на початку 2021 року. Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на власне опитування банкірів.

"НБУ на цьому тижні збереже облікову ставку стабільною на рівні 6% річних... Підстав для зниження облікової ставки з метою повернення інфляції в цільовий діапазон немає, оскільки перспектива прискорення інфляції стає все більш виразною і близькою", - зазначив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

"Головними передумовами такого рішення є факт того, що інфляція до сих пір знаходиться нижче цільового діапазону, а також анонсоване урядом посилення карантинних обмежень, яке вимагатиме збереження ставки на поточному низькому рівні для підтримки економічної активності", - пояснив директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

Директор департаменту казначейських-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв підтримав прогноз збереження ставки. "Цілком логічно буде виглядати рішення НБУ почекати і подивитися, чим закінчиться переговорний процес з МВФ, чи буде локдаун і як це вплине на економіку країни, який розвиток подій буде в боротьбі з коронавірусів і його наслідками", - додав Болдирєв.

У той же час в наступному році банкіри очікують збільшення ставки.

"Ми зберігаємо очікування щодо переходу НБУ до підвищення облікової ставки вже в І кварталі 2021 року. До весни перспектива" пробиття "інфляційного діапазону НБУ наскрізь може стати вельми відчутною, що зажадає від центрального банку упреждающей реакції в формі підвищення ставки", - вказав представник Альфа -Банк Олексій Блінов.

Читайте також: Нацбанк виключив три фінустанови з держреєстру

Зниження облікової ставки безпосередньо впливає на вартість грошей в економіці (чим вище ставка, тим дорожче доступ до грошей). Тобто кредити для споживачів (юр - і фізосіб) будуть дешевші, плюс, ціни будуть рости помірно.

Нагадаємо, що 22 жовтня правління Нацбанку прийняло рішення не змінювати облікову ставку, тобто залишити її на рівні 6% річних.

У вересні Нацбанк залишив облікову ставку на колишньому рівні - 6%. При цьому банкіри ще в липні чекали, що правління НБУ може знизити облікову ставку на 1 процентний пункт - до 5% річних, з огляду на невелике прискорення інфляції в червні і за підсумками травня.

З 12 червня Нацбанк знизив облікову ставку на 2 процентних пункту - до 6%. Зазначалося, що це найнижчий рівень облікової ставки за всю історію України.

Раніше Нацбанк вирішив з 24 квітня знизити облікову ставку з 10% до 8% річних. До цього правління Нацбанку прийняло рішення з 13 березня знизити облікову ставку з 11% до 10% річних.