UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банкіри очікують від НБУ збереження облікової ставки на діючому рівні

Сьогодні НБУ оголосить рішення по обліковій ставці.

Більшість банкірів упевнені, що Національний банк 22 липня збереже облікову ставку на рівні 7,5% річних. Про це пише агентством "Інтерфакс-Україна" з посиланням на опитаних банкірів.

Аналітики Райффайзен Банку вважають, що після потужного відтворення економічної активності в квітні, на тлі низької бази порівняння, секторальні індекси в травні були трохи нижче прогнозу.

Головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин також упевнений, що облікова ставка залишиться на діючому рівні.

"Наш прогноз базується на аналізі минулого рішення, підсумку дискусії членів монетарного комітету за ставкою, коментарях НБУ щодо інфляції в червні, а також динаміці самої інфляції. Ми також враховуємо часовий лаг між минулим підвищенням ставки і її впливом на інфляційну середовище, а також і тимчасовий характер деяких інфляційних чинників ", - зазначив банкір.

Він додав, що потенційні макроекономічні ризики не є в даний час досить загрозливими, щоб реагувати на них підвищенням ставки

Глава правління Юнекс Банку Іван Світек також очікує збереження облікової ставки на поточному рівні.

"У річному вимірі інфляція за підсумками червня склала 9,5%. Тобто стільки ж, скільки і в травні. Це означає, що динаміка зростання споживчих цін вийшла на траєкторію минулого року. З високою ймовірністю в липні і серпні нас чекає сезонна дефляція. Не впевнений, що ми зможемо повторити показники 2020 роки (-0,6% в липні і -0,2% у серпні), але в цілому до вересня істотного прискорення споживчої інфляції я не очікую ", - прогнозує банкір.

Читайте також: Глава Нацбанку прокоментував звільнення співробітників з НБУ

Збереження облікової ставки, що відбулося 17 червня, на рівні 7,5% підтримали сім з 10 членів комітету з монетарної політики Нацбанку, ще троє членів комітету пропонували діяти більш рішуче і підняти ставку до 8%.

Нагадаємо, що всі 10 членів комітету монетарної політики Нацбанку за підсумками засідання 14 квітня висловилися за підвищення облікової ставки на 1 п.п. - до 7,5% річних з метою.

Хоча експерт   ZN.UA   Тетяна Богдан навпаки рекомендувала знижувати ставку, її аргументи можна прочитати в тексті   "Задзеркалля платіжного балансу".