UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банки заборгували НБУ 37 мільярдів гривень рефінансу

В судах розглядаються 112 судових позовів щодо неплатоспроможних банків.

Нацбанк України протягом чотирьох років подав 115 судових позовів до поручителів неплатоспроможних банків з вимогою повернути 37 млрд гривень заборгованості за кредитними договорами. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

За словами голови правління НБУ Катерини Рожкової, НБУ виграв 22 судові справи на загальну суму 1,2 млрд гривень за непогашеним рефінансування Приватбанку і по 17 рішенням розпочата процедура стягнення заставного майна.

НБУ висунув вимоги до фінансових поручителів на суму 11 мільярдів гривень, і 26 мільярдів гривень склали вимоги до майнових поручителів.

"45 справ вже прийняті, з них 26 набрали чинності, щодо 19 очікується завершення строків їх оскарження боржниками", - повідомляє регулятор.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк надав трьом банкам рефінансування на суму 3,8 млрд гривень.

Нагадаємо, що НАБУ підозрює Нацбанк у співучасті розтрати 12 млрд грн рефінансування.

На думку банкірів, повернення "рефінансу" стало бізнесом для власників банків і чиновників НБУ.

Як писало DT.UA у статті "Де гроші?", більше 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не тільки пішлj на фактичну підтримку бізнесів їх власників, але й перейшли на валютний і інші ринки. І вилилися в кінцевому підсумку у трикратну девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію.