UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банки повернули НБУ 3,64 млрд грн за кредитами рефінансу

Найбільше заборгованість за кредитами рефінансування скоротив "Ощадбанк".

Платоспроможні банки у другому кварталі 2017 року скоротили заборгованість перед Національним банком України на 3638 млн грн - до 13,514 млрд грн, повідомляється на сайті регулятора.

Відповідно до консолідованої звітності банківської системи за II квартал, більше всіх рефінанса повернув державний "Ощадбанк" (2,019 млрд грн). На другому місці "Приватбанк" (1,685 млрд грн). "Укргазбанк" скоротив борг на 39,8 млн грн, а "Укрексімбанк" - на 527 тис. грн.

"Ідея Банк" і "Місто Банк" наростили заборгованість за рефінансом на 72 млн грн і 34 млн грн, відповідно.

Нагадаємо, що НАБУ підозрює Національний банк у співучасті розтраті 12 мільярдів гривень рефінансування.

Повідомлялося, що НБУ систематично видає рефінансування банкам, назви яких тримаються в таємниці.Експерти вважають, що НБУ перейшов до політики неоприлюднення банків, яким видається рефінансування, оскільки побоюється паніки серед вкладників банків. Адже вкладники можуть вирішити, що в банку проблеми і почати забирати гроші. Так, в кінці травня Нацбанк надав одному банку кредит рефінансування на загальну суму 500 млн грн.

На думку банкірів повернення "рефинанса" стало бізнесом для власників банків і чиновників НБУ.

Як писало DT.UA статті "Де гроші?", якщо відволіктися від шквалу пристрастей та емоцій, якими супроводжується нинішнє розчищення банківського сектора, то в сухому залишку країна має дуже сумний результат. А саме: більше 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не тільки пішли на фактичну підтримку бізнесів їх власників, але й перейшли на валютний і інші ринки. І вилилися в кінцевому підсумку у трикратну девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію.