UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азіатські фондові ринки знизилися до чотирирічного мінімуму

Зниження більш 2% зафіксовано в Японії, Південній Кореї, Гонконгу.

Азіатські фондові ринки вранці в середу, 20 січня, досягли чотирирічних мінімумів, повідомляє Reuters.

Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI знизився на 2,6%, що стало мінімальним значенням з жовтня 2011 року. Японський індекс Nikkei впав на 3,7%, зниження порівняно з піковими показниками склало 20%. Гонконгський індекс Hang Seng опустився на 3,7%, що стало найбільшим зниженням за один день з початку серпня. У Південній Кореї ринок впав на 2,3%.

Чергове падіння торкнулося і китайського фондового ринку. Індекс Shanghai Composite станом на 8:45 за київським часом знизився на 0,9%, до 2980 пунктів. Аналітики Bloomberg пов'язали зниження індексу в КНР з повідомленням про можливе стимулювання китайської економіки напередодні місячного Нового року на початку лютого. Крім того, Центробанк Китаю у вівторок увечері повідомив про плани вливання $ 91 млрд в банківську систему країни.

Експерти з світових фінансів в нинішньому обвалі на ринках вбачають ознаки кризи 2008 року, втім, ситуація зберігає елемент непередбачуваності. Світові ринки ризикують зустрітися з черговою кризою, у зв'язку з чим інвесторам потрібно проявляти обережність, вважає мільярдер, інвестор і філантроп Джордж Сорос, пише Bloomberg.

На думку міжнародного фінансиста, ця криза може бути спровокована спробою Китаю знайти нову модель зростання економіки і девальвацією юаня, пов'язаної з цими спробами.

Як пише Wall Street Journal, проблеми на біржі можуть підштовхнути Китай до агресивного націоналізму. Якщо економічне зростання не продовжиться, владі КНР доведеться шукати спосіб, як зміцнити підтримку народу.