UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азіатські фондові індекси впали слідом за Уолл-Стріт

Напередодні фондовий ринок США завершив день зниженням основних котирувань більш ніж на 2%.

Азіатські фондові індекси впали після масштабної продажу акцій на Уолл-Стріт на тлі зниження цін на нафту, а також зростання побоювань щодо стану економіки КНР, повідомляє Bloomberg.

Японський Nikkei 225 падав більш ніж на 4% в ході торгів і закрився зі зниженням на 2,7% на позначці 17,240.95, раніше впавши нижче ключового рівня опору в 17,000 вперше з вересня. Гонконгський індекс Hang Seng продемонстрував падіння на 1,6%. Крім того, китайський фондовий ринок обвалився нижче торішнього мінімуму. Індекс Shanghai Composite в ході торгів опустився на 2,8%, до позначки 2,867, пробивши торішній мінімум. В ході спаду влітку 2015 року найнижчим значенням індексу були 2927,29 пункту

Інвестори активізували продаж акцій китайських компаній через побоювання, що ослаблення юаня посилить відтік капіталу з країни, в той час як підйом економіки КНР продовжує сповільнюватися.

"Різкий спад на фондовому ринку КНР на початку цього року має дуже негативний вплив на довіру інвесторів", - зазначив аналітик Shenwan Hongyuan Group Co. у Гонконзі Вільям Вонг.

У середу фондовий ринок США завершив день зниженням основних котирувань більш ніж на 2%. Це стало рекордним падінням з вересня минулого року. S&P 500 знизився на 2,5%, Dow Jones просів на 2,2%, а NASDAQ втратив 3,4%, продемонструвавши найгірший показник з серпня минулого року.

Експерти з світових фінансів в нинішньому обвалі на ринках вбачають ознаки кризи 2008 року, втім, ситуація зберігає елемент непередбачуваності. Світові ринки ризикують зустрітися з черговою кризою, у зв'язку з чим інвесторам потрібно проявляти обережність, вважає мільярдер, інвестор і філантроп Джордж Сорос, пише Bloomberg.

На думку міжнародного фінансиста, ця криза може бути спровокована спробою Китаю знайти нову модель зростання економіки і девальвацією юаня, пов'язаної з цими спробами.

Як пише Wall Street Journal, проблеми на біржі можуть підштовхнути Китай до агресивного націоналізму. Якщо економічне зростання не продовжиться, владі КНР доведеться шукати спосіб, як зміцнити підтримку народу.