UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров запевнив, що через угоду про асоціацію дефолт Україні не загрожує

За словами прем'єра, підписання угоди про асоціацію не буде мати негативних наслідків для економіки України, і дефолту, як прогнозували російські експерти, не буде. Азаров запевнив, що гривня збереже свої стабільні позиції.

Україні не загрожує дефолт, а гривня збереже стабільність, запевняє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Що найдивніше - внутрішні експерти ці ризики не перебільшують і вважають їх мінімальними, зате зовнішні експерти, особливо останнім часом російські так звані експерти, активізувалися. І мені ось на стіл кілька таких висловлювань поклали: що Україні загрожує дефолт, ослаблення. Але я можу трошки засмутити цих експертів російських - нічого не обвалиться, нічого не розвалиться", - сказав він.

Прем'єр зазначив, що завдяки виваженій фінансово-грошовій політиці, яку проводить українська влада, стабільність національної валюти буде забезпечено.

Раніше радник Путіна пророкував Україні економічну катастрофу в разі підписання угоди про асоціацію, оскільки головні галузі української економіки тісно пов'язані з Митним союзом.

За його словами, Україна втратить в експорті продовольства, втратить у внутрішньому ринку. "Вона втрачає у кооперації з нами. Це самогубство для української економіки, тому що всі три локомотиви зростання - хіміко-металургійний комплекс, машинобудівний, агропромисловий - найтіснішим чином пов'язані з Росією і Білоруссю. Ну і з Казахстаном, як із частиною нашого Митного союзу. Тобто, кооперація стане менш ефективною, тому що доведеться платити імпортні мита. Це буде означати фактично крах багатьох галузей машинобудування в українській економіці. Тобто, як не крути, ми бачимо, - інтегруючись з нами, вони отримують плюс 10 млрд у торгівлі, йдучи в Європу - мінус 3 мільярди. У нас зростання, там мінус", - зазначив Глазьєв.

"Тобто, це фактично економічна катастрофа", - заявив радник Путіна.

Нагадаємо, 18 вересня Кабінет міністрів України схвалив проект угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Наступний крок - підписання документу на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в кінці листопада.

На саміті у Вільнюсі у листопаді Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. При цьому Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво у рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

На початку серпня митниця РФ різко посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, що призвело до величезних затримок і простоїв вантажів на кордоні. Ряд компаній були змушені призупинити свої постачання в Росію. Пізніше у Москві пояснили цей крок "разовою акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Деякі західні політики не виключили, що Кремль намагається "торговельними війнами" перешкодити євроінтеграції України. !zn

Читайте також:

Радник Путіна: Україна здійснює самогубство

Путін заявив, що Росія поважає європейський вибір Києва, але буде захищати свій ринок

Єврокомісар Фюле переконаний, що асоціація з ЄС зміцнить суверенітет України