UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров вірить у відновлення нормальних відносин із Росією у перспективі

Прем'єр у черговий раз поскаржився на те, як важко вмовити Росію на перегляд "кабального" газового контракту, і як багато зусиль докладає уряд для цього.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров переконаний, що з часом вдасться відновити нормальні партнерські відносини України з Росією. Про це він заявив у Севастополі у п'ятницю, 25 жовтня.

"Я глибоко переконаний, що у перспективі ми відновимо нормальні відносини з Російською Федерацією", - сказав Азаров, якого цитує прес-служба Кабміну.

Він у черговий раз заявив, що через "кабальний" газовий договір 2009 року за останні роки Україна переплатила РФ майже $ 20 млрд.

При цьому Азаров заявив, що він і уряд роблять все можливе, аби домогтися перегляду контракту: "Ми докладали і будемо докладати максимум зусиль для того, щоб домовитися з Російською Федерацією про перегляд".

Нагадаємо, раніше Азаров звинуватив Росію у невиконанні обіцянок щодо перегляду газового контракту. За його словами, РФ обіцяла українській стороні переглянути кабальний газовий договір, підписаний під час правління Ющенка і Тимошенко, однак ситуація досі не змінюється. Через це Києву доводиться знижувати споживання енергоносіїв, щоб забезпечити енергоефективність.

Раніше прем'єр заявляв, що вирішити це питання можна тільки шляхом переговорів, а не у судовому порядку.

В уряді публічно кілька разів змінювали свою позицію щодо можливості оскаржити у міжнародному суді "кабальні умови", то заявляючи про готовність судитися з "Газпромом", то відмовляючись від такого варіанту. Наразі влада поки не поспішає з судовими розглядами, і ось вже який рік поспіль все ще розраховує домогтися зниження ціни шляхом "мирних" кулуарних переговорів.

Що стосується російської сторони, то у МЗС РФ раніше офіційно заявили, що "будь-які спроби брати під сумнів російсько-українські домовленості про постачання газу юридично неправомірні". !zn

Читайте також:

Україна за 3 роки навіть не спробувала оскаржити газові контракти Тимошенко

Азаров не знайшов зачіпок, щоб розірвати газовий контракт з Росією 2009 року

Азаров знову запевнив, що газові контракти Тимошенко неможливо розірвати через суд