UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азаров у пошуках нових кредитів заговорив про приєднання України до Євразійського банку розвитку

В умовах складної для української економіки ситуації та відсутності фінансування від МВФ, прем'єр вирішив шукати нові джерела фінансування на євразійському просторі.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров, який не бажає "допустити послаблення євразійського вектора української зовнішньої політики", запропонував подумати про можливість участі України в Євразійському банку розвитку (ЄАБР).

Про це прем'єр заявив, відкриваючи засідання Кабминета міністрів у середу, 14 серпня.

"Пропоную розглянути питання про можливість і доцільність участі України у діяльності Євразійського банку розвитку. Треба використовувати всі можливості для розвитку економіки України", - сказав Азаров.

Відзначимо, прем'єр також підкреслив, що у зв'язку зі зближенням України з Євросоюзом "сьогодні не можна допустити послаблення євразійського вектора, втрату ринків у країнах Митного союзу". При цьому Азаров повідомив, що "певні негативні тенденції тут уже проявляються, зокрема, скорочуються обсяги взаємної торгівлі товарами і послугами.

Як повідомлялося, про можливість участі України в ЄАБР українська сторона заявляла ще в серпні 2011 року.

Тоді в уряді зазначили, що це дозволить отримати "реальну економічну користь", залучити додаткове фінансування для реалізації інвестиційних проектів та поглибити співробітництво з державами-учасниками банку.

Євразійський банк розвитку (ЄАБР) є міжнародною фінансовою організацією, заснованою Росією і Казахстаном у 2006 році для сприяння розвитку ринкової економіки держав-учасників, розширенню взаємних торговельно-економічних зв'язків. На сьогодні до РФ і Казахстану також приєдналися Киргизія, Вірменія, Таджикистан та Білорусь. Статутний капітал ЄАБР перевищує $ 1,5 млрд.

Як писало ZN.UA сьогодні в умовах несприятливих для України чинників світової кон'юнктури вартість запозичень для українських позичальників - як приватних компаній, так і держави - на зовнішніх ринках опинилася зараз занадто високою. До того ж відновлення фінансування МВФ виглядає малоймовірним через небажання влади підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго.

Тим часом держбюджет вже виконується з великим напруженням, тому осінні виклики для забезпечення макрофінансової стабільності очевидні. !zn

Читайте також:

Зовнішня торгівля Митного союзу впала на 1,3%, взаємна - на 10%

Медвєдєв у досить відвертій формі покликав Азарова в Митний союз

Азаров закликав не допустити послаблення євразійського вектора зовнішньої політики України через Євросоюз

Fitch побачив ризики для економіки України від згортання Штатами програми грошового підживлення ринків