UA / RU
Підтримати ZN.ua

Автор розслідування про закупівлі харчів для Міноборони розповів, чому був змушений оприлюднити документи

Нові подробиці про угоду на мільярди, яку підписало Міноборони із прокладкою з капіталом у тисячу гривень.

Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту “Наші гроші” Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно. Деталі історії, яка передувала оприлюдненню документів, він розповів на своїй сторінці в Facebook та в ефірі відеоканалу журналіста Євгена Плінського.

Юрій Ніколов розказав, як він два тижні ходив здокументами по високих кабінетах і просив відреагувати на безлад. Йому в реакції відмовили. Не надали докази того що він помиляється, не пояснили чому такі ціни, не змінили контракт, а просто від нього відмахнулись. А після розголосу, почали звинувачувати, що це російське ІПСО, і потрібно щоб СБУ відкрила проти ЗМІ справу.

"На жаль держава очевидно робить свій вибір не на користь викорінення потенційно корупційних явищ, а на боротьбу з їх викриттям", - зазначив він.

При цьому, за словами розслідувача, у результату розголосу цієї історії, він отримав факти, яких бракувало в його розслідуванні.

"Я сходив на ютуб-канал до Евгений Плинский, докладно поговорили. А він вже від власних джерел отримав те, чого не було у мене – дані про закупівлі харчів Міноборони у другому півріччі 2022 року - з ТОВ «Ок ленд фуд» на серпень-листопад і з тим самим ТОВ «Актив компані» на грудень", - наголосив Юрій Ніколов.

Так, від початку війни корупційне постачання продуктів для Міноборони монополізував білоцерківський клан Тетяни Глиняної.

Першою, в ланцюжку постачальників харчів для ЗСУ за космічними цінами, була ТОВ ''Преміум Компані" яка зайшла на постачання з березня.

Влітку її змінила ТОВ "ОК ЛЕНД ФУД".

А з листопада завели вже ТОВ "Актив Компані" якій дали місячний контракт який продовжили в грудні на весь 2023 рік з цінами помноженими на два від ринкових.

"Важливий нюанс. Контракт з «Ок ленд фудом» передбачав поставку харчів не тільки для військових у далеких від лінії фронту Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаських областях. Але і для військових частин Харківської й Донецької областей. Тобто саме у фронтових областях, куди доставка продуктів очевидно має коштувати дорожче, ніж у регіонах без активних бойових дій. Але навіть з урахуванням цього нюансу виявилось, що тоді контрактні ціни Міноборони були набагато ближчими до ринкових, ніж ціни на 2023 рік для військових частин, дислокованих далі від лінії фронту" - наголосив він.

"Яйця у вересні по контракту з МО коштували 6 грн/шт, у грудні 9 грн/шт, і з 1 січня 2023 - 17 гривень. Курячі стегенця були 84 грн/кг, 85 грн/кг, і зараз 120 грн/кг. Я не знаю, що тут ще пояснювати. Але Міноборони вирішило йти "до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які шкодять інтересам оборони в особливий період"", - додав розслідувач.

Він також наголосив, що є ще час не наносити державному бюджету збитки.

"Все ще можна виправити. Річ у тому, що по останньому контракту оплати передбачені через 30 днів після актів прийомки-передачі. Тобто якщо яйці передані військовим 1 січня, то оплата за них має бути 1 лютого. А значить ще є тиждень для приведення контрактних цін до нормального стану. Але було б бажання", - зазначив автор розслідування.

Нагадаємо, у Міноборони стверджують, що оприлюднена ZN.UA інформація про закупівлю за завищеними цінами продуктів для військових нібито має «ознаки навмисних маніпуляцій та вводить в оману». 

Водночас комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав керівництво Міністерства оборони на своє засідання на тлі інформації про зловживання на державних закупівлях продуктів для військових опублікованої в розслідуванні Юрія Ніколова для ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».

Незадовго до цього заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки відреагувала на матеріал ZN.UA, наголосивши, що корупційні ризики, не можуть бути залишені без уваги. Тоді вона повідомила про триваючу перевірку Міноборони Державною аудиторською службою.