UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ не дасть "Привату" монополізувати ринок авіаперевезень

Антимонопольний комітет України (АМКУ) планує вивчити нову структуру власників ТОВ "Авіаційна компанія" Роза Вітрів "для визначення законності її купівлі структурами, що пов'язані з групою " Приват" Ігоря Коломойського.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) планує вивчити нову структуру власників ТОВ "Авіаційна компанія" Роза Вітрів "для визначення законності її купівлі структурами, що пов'язані з групою " Приват" Ігоря Коломойського.

"Ми направили відповідні запити, щоб зрозуміти, хто там зараз власник ... І якщо дійсно підтвердиться оприлюднена в пресі інформація, то я не думаю, що АМКУ може дати дозвіл на поглинання " Рози вітрів ", - сказав виконуючий обов'язки голови відомства Юрій Кравченко журналістам у середу.

Нагадаємо, на цьому тижні в ЗМІ з'явилася інформація про купівлю "Рози Вітрів" групою "Приват", що вже володіє контрольними частками в авіакомпаніях "АероСвіт-Українські авіалінії", "Донбасаеро" і "Дніпроавіа".

За  даними, наразі власниками "Рози вітрів" є київські ТОВ "Діскора" і ТОВ "Райдел" (по 24,99% кожна), пов'язані з низкою активів групи "Приват", кіпрські Bicardo Investments Ltd і Castakurt Enterprises Ltd ( 24,99% і 15,01% відповідно), а також дніпропетровське ТОВ "Фесту" (10%).

Тому подібний розподіл дозволив новим власникам не звертатися за дозволом до АМКУ, оскільки кожна окрема частка не перевищує 25%.

За словами Ю. Кравченка, якщо така інформація підтвердиться, то комітет буде вивчати питання можливого спільного контролю авіакомпанії новими власниками її часток.

Як повідомлялося, в травні поточного року авіакомпанії Windrose і "Дніпроавіа" домовилися про обмін повітряними суднами.

Раніше перевізники "АероСвіт", "Донбасаеро" і "Дніпроавіа" звернулися в АМКУ із заявкою про приєднання останньої до альянсу "Українська авіаційна група", до якого входять "АероСвіт" і "Донбасаеро", проте до цих пір не отримали відповіді. На даний час перевізники спільно експлуатують ряд повітряних ліній у рамках комерційних домовленостей.

"Ми на сьогодні не прийняли рішення щодо дозволу на створення стратегічного альянсу компаніям, які з цією групою (" Приват "- ІФ) асоціюються, розуміючи, що це призведе до надмірної концентрації ринку", - прокоментував хід розгляду питання Ю. Кравченко.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна