UA / RU
Підтримати ZN.ua

АМКУ нададуть право на проведення обшуків та конфіскації документів

Рішення Антимонопольного комітету мають отримати статус виконавчих документів без додаткового судового рішення.

Останній варіант угоди з МВФ передбачає розширення повноважень Антимонопольного комітету, зокрема, надання АМКУ права на проведення обшуків, конфіскації документів тощо. Про це йдеться в оновленому Меморандумі про співпрацю, з текстом якого ознайомилося РБК-Україна.

Так, очікується істотне розширення повноважень АМКУ. Відомству планується дати право проведення фізичних обшуків, конфіскації документів, а також право обміну інформацією з іншими правоохоронними органами.

Крім того, рішення Антимонопольного комітету мають отримати статус виконавчих документів без додаткового судового рішення.

Меморандум також передбачає, що Антимонопольний комітет спільно з НКРЕКП і Міненерго займуться роз'єднанням облгазів і газзбутів. Ці структури повинні бути повністю роз'єднані й не мати єдиного бенефіціара. Україна має розв'язавати це питання до кінця опалювального сезону.

Нагадаємо, місія МВФ працювала в Україні з 21 вересня до 18 жовтня. Україна попередньо домовилася про другий транш stand-by від МВФ на $700 млн.

12 жовтня посли країн G7 на зустрічі з главою місії МВФ відзначили прогрес України у виконанні умов угоди stand-by, зокрема кроків щодо банківського сектора і Фонду гарантування вкладів. Також посли нагадали про необхідність завершення комплексної судової реформи, включаючи Вищу раду правосуддя, а також реформи корпоративного управління у відповідності з керівними принципами Організації економічного співробітництва і розвитку.

У червні 2020 року МВФ схвалив 1,5-річну кредитну програму для України на 5 мільярдів доларів. Перший транш склав $2,1 млрд, а наступні транші затягнулися через невдоволення МВФ прогресом виконання зобов'язань з боку України. 10 червня 2021 року голова МВФ Джеррі Райс констатував «певний прогрес» в переговорах з Україною щодо перегляду програми stand-by і надання другого траншу кредиту.