UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський інвестфонд викупив 20% зовнішнього боргу України

Угода стосується державних облігацій загальною номінальною вартістю майже 5 млрд доларів.

Один із найбільших інвестиційних фондів США - Franklin Templeton придбав на світовому фінансовому ринку державні облігації України. Про це повідомила британська газета Financial Times.

"Угоду, яка сягає п'ятої частини загальної зовнішньої державної заборгованості України і становить 5 млрд дол, проведено наприкінці минулого серпня, - зазначає видання. - Вже стало відомо, що перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов відвідали з неофіційним візитом штаб-квартиру фонду у каліфорнійському місті Сан-Матео з метою дати певні гарантії найбільшому держателю національного боргу".

Інформація про те, яку суму Franklin Templeton запропонував за 20% українського зовнішнього боргу, залишається комерційною таємницею.

Раніше, у початковій фазі фінансової кризи єврозони, заокеанський фонд скупив облігації Ірландії, отримавши у результаті цієї операції значний прибуток після того, як Дубліну було надано допомогу з боку Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду.

За твердженням Financial Times, на світових ринках очікують значного погіршення фінансового становища України вже найближчим часом. "Ситуація дуже проста: Україна опинилася перед загрозою значної нестачі готівкових грошей і фондів", - заявив провідний аналітик американського банку "Морган Стенлі" Паоло Баторі. За його словами, Київ "просто не зможе впоратися з черговою хвилею відтоку капіталу". "Україні потрібна допомога третьої сторони - Росії або МВФ", - вважає експерт. !zn

Читайте також:

Золотовалютні резерви України у жовтні зменшилися ще на $ 1 млрд