UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські сенатори наполягають на відключення Росії від системи SWIFT

Сенатори вважають, що навіть часткове відключення від SWIFT може мати драматичні наслідки для російської економіки.

Група американських сенаторів направила в середу в Міністерство фінансів США лист із закликом сприяти відключення потрапили під західні санкції російських банків від системи SWIFT.

Свої підписи під листом поставили сенатори-республіканці Марк Кірк, Джон Маккейн, Марко Рубіо, Пет Робертс, Ден Коатс, Келлі Айот, Джеф Сизонс, Девід Віттер і Джон Тьюн.

Політики звернулися до адміністрації президента США Барака Обами з проханням впливати на своїх європейських партнерів у питанні відключення потрапили під санкції російських банків від системи розрахунків. На їхню думку, навіть такі обмежені заходи "слугуватимуть ефективним інструментом для США та ЄС за загальним протидії російської окупації і дестабілізації України та недопущення подальших загроз для європейської стабільності".

"Навіть часткове відключення від SWIFT може мати драматичні наслідки для російської економіки, так само, як це сталось з Іраном в 2012 році, коли SWIFT під міжнародним тиском відключила іранські банки", - зазначив сенатор Кірк.

"США і ЄС повинні використовувати всі невійськові засоби, щоб змусити Росію заплатити високу ціну за свої незаконні дії", - підкреслив він.

Нагадаємо, 18 вересня Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні і відносин між Євросоюзом і Росією. Європейські депутати закликали керівництво ЄС, крім іншого, не допускати Росію від ядерної співпраці та системи SWIFT.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів.

Заснована в 1973 році, співзасновниками виступили 239 банків з 15 країн. Зараз членами SWIFT є понад 10 000 організацій, у тому числі близько 1000 корпорацій. Щорічно через SWIFT проходить 2,5 млрд платіжних доручень. !zn