UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аграрії зібрали найвищий врожай ранніх зернових за всю історію України

Намолотили 44,8 млн тонн ранніх зернових і зернобобових.

В Україні в цьому році намолотили 44,8 млн тонн ранніх зернових і зернобобових культур. Це є новим рекордним показником в незалежній Україні.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики з посиланням на заяву міністра Романа Лещенко.

Підбито підсумки, оскільки збір ранніх зернових культур в Україні вже завершено: на площі 10,2 млн га (100% прогнозу), намолочено 44,8 млн тонн зерна.

Пшениці намолочено 32,8 млн тонн з найвищою врожайністю в Хмельницькій (65,2 ц/га) області. Ячменю намолочено 10,94 млн тонн із найбільшою врожайністю в 57,2 ц/га в Київській області. Гороху намолочено 570 тисяч тонн.

Лідирує по намолоту зерна Одеська область з показником понад 4,1 млн тонн. 3 млн тонн зерна кожен намолотили в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Також вже завершилося збирання ріпаку та намолочено понад 2,8 млн тонн насіння. Найвища врожайність ріпаку була в Хмельницькій (35 ц/га) і Черкаській (34,2 ц/га) областях.

За словами міністра, це обумовлено в тому числі держпідтримкою агровиробників. За 7 місяців року аграрії отримали 546 млн грн на часткову компенсацію вартості вітчизняної сільгосптехніки, ще 565 млн грн - в рамках державної програми здешевлення кредитів. "Доступних кредитів" під 5,7 і 9% аграрії отримали більш ніж 26 млрд грн.

Читайте також: Середня ціна сільгоспземлі набагато нижче, ніж порахували в Мінагрополітики - UCAB

Раніше повідомлялося, що в липні поточного року аграріям направили 478,8 млн грн для часткової компенсації відсотків за користування кредитами.