UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агентство Fitch підтвердило рейтинг України на рівні "B", прогноз стабільний

У Fitch вказали на низьку зовнішню ліквідність при високих потребах у фінансуванні великих боргів.

5 вересня Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на реліз агентства опублікований в ніч на суботу.

"Рейтинги України відображають її макроекономічну політику, яка заслуговує довіри, яка дозволила знизити інфляцію і звузити бюджетний дефіцит до викликаного коронавируса шоку, а також історію міжнародної підтримки", - наголошується в повідомленні агентства.

Читайте також: Японська агенція R&I дала оцінку кредитному рейтингу України

Серед слабких сторін, в Fitch виділили низьку зовнішню ліквідність при високих потребах у фінансуванні, пов'язаних з виплатами великих боргів, вразливий, хоча і вдосконалюваний банківський сектор, і слабкі показники корпоративного управління.

Агентство очікує, що інфляція до кінця 2020 року наблизиться до цільового показника НБУ 5%, в наступному складе 5,3%, а в 2022 році - 5,7%.

Fitch прогнозує, що дефіцит зведеного бюджету досягне 6,5% ВВП в 2020 році і поступово скоротиться до 5,4% ВВП в 2021 і 4,2% в 2022 році.

Навесні 2020 міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України на рівні "B" і погіршило прогноз по ньому з "позитивного" до "стабільного".

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинг життєздатності (VR) державного Укрексімбанку з "b-" до "ссс +".

Аналітики Fitch відзначають, що довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) і рейтинг пріоритетних незабезпечених боргових зобов'язань банку не залежать від даної рейтингової дії і залишаються на рівні "В".

Також Fitch Ratings підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" на рівні "B", а також погіршило прогноз по ньому з "позитивного" на "стабільний".

Перегляд прогнозу по компанії слід за переглядом суверенного рейтингу України, що відповідає критеріям рейтингування урядових організацій, відзначається в повідомленні.

Згідно з прогнозом МВФ, в 2020 році середній дефіцит сектору загального державного управління в світі зросте до 13,9% ВВП, що на 10 п.п. перевищує показник попереднього року. В Україні дефіцит бюджету 2020 року орієнтовно складе 8,2% ВВП. Детальніше в матеріалі Тетяни Богдан "У пошуках "цілющих" позик".