UA / RU
Підтримати ZN.ua

95% позичальників банків-банкрутів відмовляються погашати кредити

Фонд гарантування закликає позичальників погашати борги.

Абсолютна більшість позичальників неплатоспроможних банків - до 95%, - відмовляються обслуговувати свої кредити, повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Незважаючи на те, що віднесення банку до категорії неплатоспроможних не припиняє дію кредитних договорів, абсолютна більшість позичальників - до 95%, відмовляються обслуговувати свої кредити. Навіть ті споживачі, які раніше справно виконували свої зобов'язання", - йдеться в повідомленні.

"Можливо, хтось думає: "при ліквідації банку про позичальника забудуть, а борги спишуть". Це не так! Всі, хто брав кредити, повинні їх повертати. Адже це - активи банку, та кошти, отримані від їх погашення, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів", - сказала заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

У Фонді гарантування закликали позичальників погашати свої кредити.

"Це, по-перше, допоможе уникнути погіршення кредитної історії...Крім того, погашення кредиту допоможе запобігти його продаж. У процесі ліквідації банків усі їх активи, у тому числі кредити, будуть реалізовані. І якщо права вимоги за конкретним кредитом не будуть викуплені у ході індивідуальних торгів, їх об'єднуватимуть в один лот з іншими кредитами. А це означає, що на його купівлю, передусім, претендуватимуть професійні гравці – компанії по роботі з проблемною заборгованістю", - йдеться в повідомленні.

Раніше ФГВФО підрахував збитки неплатоспроможних банків від власників і менеджменту.

Повідомлялося, що неплатоспроможні банки повинні НБУ більше 45 млрд грн.