UA / RU
Підтримати ZN.ua

14 консервативних груп Конгресу США закликають не схвалювати допомогу Україні

Пропонують почекати до січня. А там - почати ретельно обговорювати і вивчати, надавати чи ні. 

14 консервативних груп США звернулися до лідерів обох партій у Палаті представників із закликом не схвалювати рішень про допомогу Україні. Про це йдеться у листі до спікерки Палати представників демократки Ненсі Пелосі та лідера республіканської меншості Кевіна Маккарті.

Лист підписаного такими консервативними групами, як Americans for Prosperity, the Heritage Foundation, FreedomWorks, Conservative Partnership Institute, America First Policy Institute тощо.

Читайте також: The Hill: Експерти пояснили, чому республіканці раптом проти допомоги для України

У листі зазначається, "будь-який новий пакет допомоги Україні має бути ретельно обговорений, вивчений і проголосований у 118-му скликанні Конгресу" - тобто, у Конгресі, який почне засідати аж після січня.

Дослівно, консервативні групи закликали лідерів Палати представників "не поспішати з ухваленням ще одного великого пакета допомоги для України під час сесії "кульгавої качки" (мається на увазі, що нинішній склад Конгресу засідає своє останні кілька місяців, - ред.).

"Ми розуміємо бажання допомогти народу України. Вони є жертвами жорстокого та аморального російського вторгнення. Однак не варто заперечувати відповідальність Конгресу Сполучених Штатів за те, щоб ставити американські інтереси на перше місце при формуванні зовнішньої політики США", – йдеться в листі.

Читайте також: FT: Республіканці готуються стати більшістю в нижній палаті Конгресу, чого чекати Україні і американцям?

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський висловив стурбованість "неоднозначними сигналами" від американських законодавців щодо допомоги Києву та сподівання на збереження двопартійної підтримки з боку США.

"Були в американських ЗМІ ці неоднозначні сигнали, зокрема з боку республіканців... що нам потрібно бути більш обережними щодо підтримки України – і, можливо, що в певний момент ця підтримка може бути зменшена. Для нас це дуже тривожний сигнал", – зазначив глава держави.

Раніше лідер поки ще республіканської меншості в Палаті представників США Кевін Маккарті заявив, що Україна не повинна розраховувати на "безлімітний чек" у разі повернення його партією контролю над нижньою палатою Конгресу.

У вівторок у США відбулися проміжні вибори в Конгрес, за попередніми результатами яких Республіканська партія, найімовірніше, отримує незначну більшість у Палаті представників, тоді як у Сенаті ще може зберегтись перевага демократів.