UA / RU
Підтримати ZN.ua

10% українців втратили майже всі доходи під час війни – «Рейтинг»  

Але є незначний відсоток людей, у яких за цей рік дохід збільшився.

Внаслідок повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України, 10% українців втратили майже всі свої доходи, свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 23-26 грудня серед двох тисяч респондентів.

Значно зменшився дохід у 30% населення, незначно зменшився - у 17%, у 36% - майже не змінився, і у 6% виріс. 

Серед тих, хто мав роботу до війни, 40% працюють у звичному режимі, 17% - віддалено або частково, 8% - знайшли нову роботу. 33% українців зараз не працюють.

Читайте також: Як депутати ВР хочуть вирішити проблему високих та низьких зарплат держслужбовців

Найгірша ситуація з доходами - серед мешканців півдня і сходу, людей середнього віку, бідних і малозабезпечених, а також тих, хто втратив роботу або працюють частково.

За період дії воєнного стану, а це скоро рік, не залишилося сфер життєдіяльності, в яких не довелося б коригувати законодавство. Ось і закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (№2136) змінювали залежно від обставин, продиктованих війною. У результаті чимало норм мирного часу скасовано. Деякі зміни для багатьох можуть стати серйозною несподіванкою - про них розповідає Тетяна Кириленко у статті «Увага! Законодавство про працю на період воєнного стану змінено».