UA / RU
Підтримати ZN.ua

1 лютого буде підписано рішення про надання Україні макрофінансової допомоги у розмірі EUR 1,2 млрд — Домбровскіс

Але для проведення першого траншу потрібне рішення Європарламенту, а потім має бути підписано меморандум.

Першого лютого буде поставлено підпис під рішенням про надання Україні чергової фінансової допомоги у розмірі EUR1,2 млрд. Про це заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс на спільному брифінгу з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми підтримуватимемо Україну як у короткостроковій, так і середньостроковій перспективі. Саме для цього завтра буде підписано рішення про те, що Єврокомісія надає Україні надзвичайну макрофінансову підтримку у розмірі 1,2 млрд євро", — сказав він.

Щоправда, щоб Україна отримала перший транш у розмірі 600 млн євро, необхідно спочатку провести це рішення через Європарламент, після чого має бути підписано меморандум про взаєморозуміння щодо напрямів фінансування даних коштів.

Домбровскіс зазначив, що ця підтримка пов'язана з програмами, які Україна має із МВФ.

Читайте також: Україна попросила у ЄС додатковий кредит через загрозу вторгнення російських військ — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що у Євросоюзі розраховують максимально швидко надати Україні перший транш макрофінансової допомоги.

Нагадаємо, що ризики вторгнення РФ в Україну негативно впливають на курс валют, на виконання держбюджету та погашення зобов'язань щодо держборгу. Про те, як Захід може допомогти держборгу України, читайте у новині DT.UA.

На тлі інформації про ймовірне російське вторгнення президент Зеленський заявив, що Україна отримає від Канади 120 млн доларів допомоги.