UA / RU
Підтримати ZN.ua

FATF може вплинути на «кривавий» альянс Північної Кореї та Росії – Черкаський

Вже поточного тижня FATF зустрічається в Сінгапурі, де можуть прийняти рішення щодо внесення Росії до чорного списку.

Керівник Фінмоніторингу України Ігор Черкаський в своїй статті для "AML Intelligence" заявив, що Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) може вплинути на відносини між Кім Чен Ином та Володимиром Путіним та опосередковано полегшити ситуацію на фронті для нашої країни.

"Непомітно для багатьох спостерігачів Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), глобальний сторожовий пес, є одним з найефективніших агентств, що стримує поганих гравців і підтримує безпеку світової фінансової системи», - зазначив він.

Місія FATF полягає у зменшенні трьох ключових ризиків: відмивання грошей, фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Чергові порушення РФ?

За його словами, минулого тижня Росія оголосила, що формалізує "всеосяжні" торговельні, безпекові та фінансові зв'язки з Північною Кореєю.

«Це остання спроба покласти край ізоляції Пхеньяна і забезпечити йому чорний хід у світову економіку та фінансову систему», - прокоментував Черкаський.

Він нагадав, FATF вносить до чорного списку країни, які порушують її стандарти і загрожують світовій фінансовій безпеці. Наприклад, Іран, Північна Корея та М'янма - всі вони є партнерами Росії - наразі перебувають у цьому списку.

Цього тижня FATF зустрічається в Сінгапурі, що надає можливість для рішучих дій проти порушень з боку Росії.

«Щоб підтримати свою неспроможну армію, яка загрузла в українських полях, Росія все більше покладається на Північну Корею, яка постачає їй боєприпаси всупереч санкціям ООН…Кремль також постачає Північній Кореї нафту і допоміг країні отримати доступ до банківських послуг, що знову ж таки є порушенням санкцій ООН. Таким чином, вісь Росія-Північна Корея дає диктатурі Кім Чен Ина шлях назад у світову економіку, яка майже повсюдно її уникає», - констатує Черкаський.

Аналогічним чином Росія надала Ірану чорний хід для доступу до міжнародної фінансової системи всупереч правилам FATF. Росія надала Ірану доступ до СПФС - системи фінансових переказів, яку Росія запровадила, щоб обійти санкції SWIFT.

Що може змінити FATF?

"Якщо Росія потрапить до чорного списку, вона буде визнана юрисдикцією з високим рівнем ризику і її доступ до світової фінансової системи буде серйозно обмежений через обтяжливі вимоги щодо належної перевірки її контрагентів», - додав він.

У лютому 2023 року FATF зробила безпрецедентний крок, призупинивши членство Росії, висловивши занепокоєння повідомленнями про торгівлю зброєю з державами, що перебувають під санкціями ООН, а також зловмисною кіберактивністю, що походить з Росії. Хоча цей крок можна тільки вітати, подальші дії Росії довели, що зростаюча незаконна фінансова діяльність Кремля вимагає жорсткіших заходів. Наступним природним кроком на майбутньому пленарному засіданні в Сінгапурі буде внесення Росії до так званого "чорного списку" FATF.

Якщо не FATF, то хто?

Державам-членам FATF не потрібно чекати на внесення до чорного списку, щоб почати діяти.

Більшість країн мають власні списки юрисдикцій, які становлять високий ризик відмивання грошей та фінансування тероризму. Ці списки, як у Великій Британії та ЄС, можуть бути використані для посилення тиску на Росію та підвищення рівня комплаєнсу з боку приватного сектору. Канада показала приклад, вимагаючи від канадських фінансових установ розглядати всі транзакції, пов'язані з Росією, як такі, що становлять високий ризик. Інші країни можуть наслідувати цей приклад.

 

 

.