UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бронювання працівників: в ТЦК розказали, чому наразі виникли труднощі

Виявляється, підприємства самі винні.

Основна проблема у територіальному центрі комплектування (ТЦК) щодо бронювання працівників підприємств від призову на військову службу це те, що протягом тривалого часу роботодавці не виконували правила військового обліку, і приймали на роботу військовозобов'язаних без військово-облікових документів. Про це заявила представниця ТЦК Лариса Козак в інтерв'ю журналісткам ТСН Юлії Кирієнко і Наталії Нагорній, пише kontrakty.ua.

"У нас вже майже 3 роки діє постанова №1487 Кабінету міністрів України, яка чітко забороняла приймати на роботу військовозобов'язаних громадян і вести їх персональний військовий облік без перебування на військовому обліку або з невідповідними військово-обліковими документами," - зазначила Козак.

За її словами, громадяни та роботодавці зобов'язані проводити звіряння даних військового обліку не рідше, ніж раз на 5 років, а підприємства критичної інфраструктури - не рідше разу на рік.

"На жаль, ці правила нехтувалися. Бронювались особи, приймались на роботу. Персональний військовий облік щодо таких осіб вівся з порушеннями," - пояснила Козак.

Тепер, коли законодавство зобов'язало всіх оновити дані, виникли проблеми у тих, хто має порушення у військовому обліку.

Вона також зазначила, що через посилення законодавства та підвищення штрафів для роботодавців, багато підприємств направляють усіх своїх працівників до ТЦК для перевірки.

Читайте також: Кабмін дозволив бронювати 100% працівників організаціям, що аналізують вибори та громадську думку

"Тому приходять до нас ті, які пропонуються до бронювання, але це тільки ті особи, які в рамках діючого законодавства мають певні порушення, які тягнулися багато років і потуралися роботодавцем," - пояснила вона.

Представниця ТЦК наголосила, що вони не можуть сприяти бронюванню чи надавати відтермінування особам з порушеннями військового обліку: "Відстрочка відноситься до осіб, які отримали діюче бронювання" .