UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знищення музеїв країни. Розслідування злочину в Іванкові триває

Автор: Олена Жежера Знищений росіянами музей у Іванкові

Знищений росіянами музей у Іванкові

Історико-краєзнавчий музей у селищі Іванків був знищений військовими РФ 25 лютого 2022 року. На той момент у музеї зберігалися картини художниці Марії Примаченко. Приміщення вигоріло вщент, але картини вартістю понад 7 млн грн вдалося винести з палаючої будівлі. Було знищено 80% експонатів музею — старовинних речей. За цим фактом прокуратура відкрила кримінальне провадження. Про хід слідства й труднощі в розслідуванні злочинів, спрямованих на знищення культурного фонду України армією РФ, у тому числі музею в Іванкові, — далі в матеріалі.

В Офісі генерального прокурора повідомляють, що станом на початок серпня 2024 року загальна кількість постраждалих пам’яток культурної спадщини на території України становить 1096 об’єктів, за вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальні правопорушення та розпочато 75 досудових розслідувань.

Читайте також: Музейні війни: як Росія краде українську історичну спадщину

Водночас у Міністерстві культури повідомили, що з 1096 постраждалих пам’яток було пошкоджено: об’єктів національного значення —121, місцевого — 892, щойно виявлених — 83, повністю знищено — 31.

Це лише ті об’єкти культурної спадщини, що розташовані на вільних або деокупованих територіях, — повідомляють у Мінкульті. Невідомо, скільки культурних, археологічних та історичних пам’яток за час повномасштабного вторгнення було знищено на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості пам’яток культурної спадщини, які постраждали під час бойових дій та окупації.

За підрахунками Київської обласної держадміністрації, на території Броварського, Бучанського та Вишгородського районів Київської області під час повномасштабного вторгнення РФ зазнали пошкоджень 26 пам’яток культурної спадщини, серед яких Національний музей-заповідник української військової звитяги в селі Нові Петрівці Вишгородського району та пам’ятка архітектури національного значення «Поштова станція» (1846) у селі Гурівщина Бучанського району.

Чому тяжко розслідувати такі злочини?

Водночас прокуратура каже лише про один позитивний кейс із розслідування злочинів, спрямованих на знищення пам’яток культури та архітектури.

Йдеться про знищення внаслідок авіаційного удару протикорабельною ракетою типу Х-35 6 травня 2022 року Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди. Про підозру повідомлено полковнику збройних сил РФ Івану Панченку, підрозділ якого скоїв цей злочин.

Читайте також: Збереження культурної спадщини: чому важлива обізнаність про наявність пам’яток у зоні бойових дій

Експертка з питань знищення культурної спадщини, представниця ГО «Фонд підтримки фундаментальних досліджень» Наталія Хендель вважає, що є різні чинники, що впливають на термін розслідування злочинів проти культури:

«Щодо складності розслідування — це пов’язано з можливістю доступу до окупованих територій чи туди, де ведуться активні бойові дії. Щодо деокупованих територій — треба розуміти навантаження на правоохоронну систему України з огляду на загальну кількість воєнних злочинів і особливості їх розслідування. РФ системно й прицільно знищує пам’ятки культури та архітектури в Україні, це частина її плану та політики знищення як України, українців, так і її культурного надбання. Знищення культурних цінностей України є частиною неоколоніальної та геноцидної політики РФ».

Стосовно відповідальності за скоєні злочини Наталія Хендель зазначає, що вона може бути політичною й моральною:

«Необхідно чітко розрізняти відповідальність РФ за порушення норм міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права та міжнародного права з прав людини. Щодо матеріальної відповідальності — вже функціонує Реєстр збитків для України, й зараз відбуваються перемовини щодо створення компенсаційної комісії і в майбутньому — компенсаційного фонду. Також це провадження в міжнародних судах, наприклад, у Міжнародному суді ООН та Європейському суді з прав людини (міждержавні справи проти РФ)».

«У межах національної юрисдикції це кримінальні провадження в Україні та в третіх державах (принцип універсальної юрисдикції), у межах міжнародної юрисдикції це Міжнародний кримінальний суд за воєнні злочини, злочини проти людяності та злочинний геноцид. Окрім того, Україна з міжнародними партнерами активно виступає з ініціативою створення Спеціального трибуналу за злочинну агресію», — додає експертка.

Читайте також: У Запорізькій області армія РФ вщент знищила меморіальний музей-садибу родини Махна

Біль Іванкова

Селище Іванків Київської області перебувало під окупацією з перших днів повномасштабного вторгнення. Будівля історико-краєзнавчого музею музею вигоріла вщент унаслідок артилерійського обстрілу, здійсненого росіянами 25 лютого 2022 року, про що йдеться в матеріалах кримінального провадження, відкритого прокуратурою 28 лютого 2022 року.

Розслідування кримінального провадження не закінчене, винних у знищенні сотень експонатів місцевого краєзнавчого музею до відповідальності не притягнуто, на цьому етапі жодній особі не повідомлено про підозру. Хоча прокуратура використовує всі можливі варіанти для пошуку та покарання.

29 червня того ж року прокурор виділив матеріали щодо артилерійського обстрілу Іванківського історико-краєзнавчого музею в окреме кримінальне провадження.

Історико-краєзнавчий музей біля селища Іванків до знищення
Фото надане автором

У липні 2023 року Офіс генерального прокурора звернувся до суду з клопотанням про продовження досудового розслідування в кримінальному провадженні щодо артилерійського обстрілу Іванківського історико-краєзнавчого музею. Суддя Шевченківського районного суду клопотання прокурора задовольнив і продовжив строк досудового розслідування на 18 місяців, тобто до лютого 2025 року. Обставини, що завадили здійснити вищезгадані процесуальні, слідчі (розшукові) дії, — великий їх обсяг і особливу складність цього провадження зазначено в ухвалі суду.

В Офісі генерального прокурора щодо розслідування цього провадження повідомили, що воно триває: «Правова кваліфікація кримінального правопорушення — ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Наразі жодній особі про підозру в учиненні вказаного кримінального правопорушення не повідомлялося. Детальніша інформація про хід досудового розслідування у вищезазначеному кримінальному провадженні містить таємницю досудового розслідування, яка охороняється спеціальним законом».

Історія створення музею в Іванкові

Рішення про створення в Іванкові музею виникло у місцевих мешканців на початку 80-х років. Тоді на сесії місцевої ради було ухвалено відповідне рішення й виділено для цього старий панський будинок — власність магната Івана Проскури, на честь якого селище було названо Іванків. Будинок розташований на території Городища — археологічної пам’ятки місцевого значення. Після революції 1917 року в приміщенні був склад, потім будинок культури.

Крізь вікно за спиною Надії Бірюк були врятовані картини Марії Примаченко
Фото надане автором

Експонати до музею приносили мешканці не лише Іванкова, а й сусідніх сіл. Про це розповідає начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Іванківської селищної ради Надія Бірюк: «1981 року відкрили музей. Місцеві мешканці приносили свої речі для експозиції, старовинні речі — ночви, намисники, старовинний посуд, одяг, вишиванки, вишиті рушники, шафи, дерев’яні гойдалки для дітей».

Експонати постійної виставки з музейної брошури
Фото надане автором

«На початку 80-х наш відділ культури купив у Марії Примаченко, яка жила й творила в селі Болотня Іванківської громади, 14 картин для музею. Вони стали частиною постійної експозиції. До музею приїздили екскурсії, переважно школярі, але були й поціновувачі творчості Примаченко, навіть з-за кордону», — додає Бірюк.

За картини Примаченко, пригадує Бірюк, заплатили менш як тисячу карбованців. Зараз, за інформацією Київської обласної держадміністрації, вартість врятованих картин становить понад 7 млн грн.

«24 лютого 2022 року ми всі прийшли на роботу, ми були в якомусь тумані, ніхто не розумів, що відбувається, не вірили, що це війна. Але нам керівництво сказало йти додому й чекати на подальші вказівки. А вже 25 лютого почалися обстріли й снаряд поцілив у музей. Дивом, завдяки людям, які живуть поряд із музеєм, та охоронцю вдалося врятувати картини Марії Примаченко та ще деякі речі. Загалом 80% експонатів музею згоріли, а саме приміщення вигоріло вщент».

Зараз 14 врятованих картин Марії Примаченко зберігаються, як каже Надія Бірюк, у надійному місці.

Картини Марії Примаченко в музеї до його знищення
Фото надане автором
Врятовані 14 картин можна було побачити на виставці «Марія Примаченко. Врятоване» в Національному центрі «Український дім» у Києві у вересні 2022 року. Більше ці картини не виставлялися.

«Казковий півник», Марія Примаченко
Украиїнська правда. Життя

«На жаль, було знищено ткані роботи нашої ткалі Ганни Верес, про них я дуже жалкую. Роботи були унікальні — рушники, панно, ткані костюми її дочки та сукня. Згоріли чотири ранні роботи Примаченко — розписані тарілки. Вони були в приватній колекції, власниця якої подарувала їх нам у музей, а їй, своєю чергою, ці тарілки подарувала сама художниця».

Збереглися сучасніші ткані костюми Ганни Верес, у яких зараз виступає місцевий хор.

Знищені тарілки, розписані Марією Примаченко
Фото надане автором

Читайте також: Марію Примаченко посмертно нагородили відзнакою «Національна легенда України»

Шляхи відновлення музею в Іванкові

У Київській державній адміністрації повідомляють, що Іванківський музей узяв участь у проєкті Бюро ЮНЕСКО в Україні — «Популяризація колекцій українських жінок-художниць, зокрема Марії Примаченко, та розвиток музею, присвяченого визнанню історичної ролі українських жінок-художниць». Проєкт на етапі затвердження бюджету на цей рік.

Платформа для збору коштів на відновлення музею
Фото надане автором

Також інформацію про історію та знищення музею розміщено на світовій платформі Save the spot для збору благодійних внесків на його відновлення. Кожен охочий може зайти на платформу й придбати квиток до музею.

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні й створений у партнерстві з JusticeInfo.net — Fondation Hirondelle.